Monday, February 7, 2011

Cuti Dan Afrika Utara

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Tamatnya ujian akhir semester bermaksud bermulanya cuti antara semester yang panjang. Tetapi tidak bagi mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Padjadjaran.

Biasanya kami hanya diberi cuti 9 hari termasuk sabtu dan ahad. Namun, pada kali ini cuti kami yang pendek ini telah dipendekkan lagi menjadi 5. Memang menyedihkan.

Jadi, bagi mengisi cuti yang ‘kenit’ ini pastinya memerlukan perancangan yang rapi dan terperinci supaya segala masa yang ada dapat dimanfaatkan sebaiknya untuk kini dan masa depan.

Walaupun cuti ‘kontot’, ramai yang pulang ke Malaysia. Ada juga yang berjalan2 ke sekitar Indonesia seperti ke Jakarta dan Bali. Dan macam biasa Tuah tidak pulang dan lebih suka tinggal sahaja di Jatinangor ini. Kalau di sini, boleh juga jalan2 ke Bandung. Banyak lagi tempat di Bandung ni yang belum Tuah telusuri.

Mungkin masa cuti ini Tuah akan habiskan bacaan semua novel English yang bertimbun. Majoritinya dalam format pdf. Tapi ada juga novel yang Tuah pinjam dari kawan. Pada sesiapa yang berminat dengan novel format pdf tu nanti boleh minta kat Tuah.

Tuah ada Lord Of The Ring, Harry Potter Series, Twilight Series, Gossip Girl Series, It Girl Series, Pretty Little Liars Series, Angles & Demons, novel Indonesia karya Habiburrahman. Semua tu Tuah dah habis baca. Tuah boleh ‘review’kan kalau berminat nak tahu.

Selain itu, Tuah nak ziarah teman2 yang sudah lama tidak diziarahi, sibuk belajar katanya. Semua teman yang di Jatinangor dan Bandung. Boleh tidur Bandung sehari dua mungkin, sambil bersiar2 di sana.

**********************************************************************************

Sekarang ada pergolakan politik di Afrika Utara. Tunisia dan Mesir. Pada sesiapa yang berminat nak tahu, Tunisia sebelum ini di ‘Presiden’kan oleh Ben Ali, seorang pemimpin yang zalim, corrupt, tamak dan sebagainya oleh rakyatnya.

Oleh sebab itu, rakyatnya telah cuba untuk menggulingkan presiden mereka itu dan berjaya menghalau Ben Ali dari Istana Presiden sehingga keluarga Ben Ali terpaksa keluar dari Tunisia, tapi dengan duit dan emas berbilion dollar. Memang kenyang makan sampai 7 generasi agaknya.

Seperti Tanah Melayu yang terpengaruh dengan kemerdekaan Indonesia menentang penjajah, dan bangkit untuk turut mendapatkan kemerdekaan negara sendiri, begitu juga Mesir yang meniru usaha2 negara jirannya Tunisia mahu menggulingkan Presiden mereka Husni Mubarak.

Yang tidak seronoknya dalam usaha mereka ini ialah tidak muncul lagi kejayaan mereka itu. Sehingga kini setelah 2 minggu, Presiden Mubarak masih lagi seorang presiden Mesir. Walau dihentam berbagai pihak termasuk seorang ulama’ asal Mesir yang dibuang negeri Dr. Yusuf Al-Qardawi.

Sekarang sahaja jumlah korban rakyat Mesir telah mencecah ratusan orang, tidak termasuk yang cedera parah dan sebagainya. Akibat usaha ini sehingga perkhidmatan internet dan telefon juga diputuskan oleh kerajaan supaya tiada perhubungan antara kumpulan pemberontak. Ini menyebabkan dunia luar tidak mendapat khabar berita dari dalam Mesir.

Macamana Husni Mubarak ini boleh jadi sangat kental? Pastinya kerana sokongan dari 2 sekutunya yang begitu kuat mendokongnya menjadi Presiden Mesir selama lebih 30 tahun iaitu Amerika Syarikat dan Israel. Kalau tumbanglah kerajaan Husni Mubarak ini, Palestin turut akan mendapat manfaatnya.

Dalam pada itu, ada pula rakyat Malaysia yang berharap perkara yang sama berlaku di negara sendiri. Apahal mereka2 ini? Mahu ke negara bergolak seperti di Tunisia, Mesir, Iraq, Afghanistan? Malaysia masih berlaku lagi sistem demokrasinya. Jangan jadi pemalas dengan mengambil jalan mudah mahu menjatuhkan kerajaan.

Geram pula Tuah apabila ada beberapa pihak yang menyuarakan keinginan mahu turun padang bagi menjatuhkan kerajaan dengan cara tunjuk perasaan dan memberontak dan sebagainya. Kalau benar2 terjadi, mungkin lepas 30 tahun baru ekonomi dan kestabilan politik di Malaysia akan pulih.

Marilah kita sama2 berdoa supaya Malaysia tidak perlu sampai ke peringkat sebegitu untuk mendapatkan keadilan buat rakyat. Dan, marilah kita sama2 berdoa supaya kita dihindarkan dari pemimpin dan pemerintah yang zalim. Dan, untuk keamanan dan keselamatan rakyat Mesir dan Tunisia. Amin.

Wallahualam.p/s: cuti oh holiday, isn’t fun?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

No comments:

Post a Comment

Write a great comment, not the good one, thanks!