Friday, April 30, 2010

Jual Mahal Banyaklah, Jangan Sedikit

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Ada yang kata garang, ada yang kata sombong, ada juga yang kata antisocial, jual mahal dan macam2 lagi. Bukan garang, sombong, antisocial atau jual mahal, tapi takut, takut dengan azab dari Allah bukan setakat di akhirat tapi di dunia lagi.

Hanya mencuba untuk menjaga batas2 pergaulan itu sahaja. Yang pasti, kita tahu siapa kita, kita pasti tindakan kita betul, maka pedulikan kata2 orang. ‘Buat dont know je’ bak kata orang Melaka, hehe.

Semakin berharga sesuatu itu, semakin tinggi harganya, semakin berhati2 orang menyimpan dan menjaganya. Contohnya novel. Bagi orang yang suka membacanya, nilai novel itu sangat tinggi, walau hampir kuning disimpannya bertahun2. Tetapi, bagi yang tidak suka, maka rendah nilainya bagi mereka, sehingga mahu dibuang pun tidak mengapa.

Pada post ini Tuah bukan mahu bercerita mengenai harga barang atau pasal pandangan orang pada Tuah, tapi mahu berkongsi pendapat mengenai konsep jual mahal.

Selalu Tuah perhatikan disekeliling sejak zaman sekolah menengah sehingga ke peringkat universiti ada 3 kelompok perempuan. Tidak pula Tuah tahu yang 3 kelompok ini wujud untuk lelaki juga. Yang pertama jual murah dengan lelaki, yang kedua jual mahal sedikit, dan yang ketiga jual mahal sangat.

Tuah tertarik pada kelompok kedua ini, bukan berminat tapi pelik. Kenapa sebegitu rupa? Kenapa tidak menjadi seperti yang pertama atau yang ketiga? Walhal, bahayanya lebih dari yang pertama, dan lecehnya lebih dari yang ketiga. Faham tidak? Macam mana nmahu diterangkan ek? Ok begini.

Ada seorang lelaki tertarik pada seorang gadis ni. So, macam biasa yang nama lelaki ini mahu menawan hati gadis tadi. Cuba punya cuba, ushar punya ushar gadis tadi tidak layan, pendek kata jual mahallah, pada mulanya. Tapi, setelah dicuba berkali2 akhirnya gadis tadi terima juga pelawaan lelaki tadi, tidak kesahlah untuk menjadi kekasih ke, nak ‘ringan2’ ke atau ‘berat2’ pun tidak mengapa.

Lelaki memang suka benda2 yang mahal dan susah nak dapat, sebab challenging, sebab nikmatnya bila dah dapat memang masyuk. Tetapi, sekejap sahajalah yang masyuk kerana kemudiannya dah senang nak dapat.

Bila dah dapat lelaki tadi dah dapat dengan mudahnya maka dia mula tidak peduli lagi dengan perempuan tadi, sudah bosan dan muak, katanya. Sebelum dapat sombong ke langit, sesudah dapat murah sangat pula, semua boleh. Boleh pegang, boleh sentuh, boleh macam2 lagi.

Maka, setelah kebosanan yang amat, lelaki tadi langsung mencari yang lain, mencari yang mahal2 lagi. Bukan susah pun mahu berpisah, lebih2 lagi yang setakat berpacaran. Kerana tiada ikatan yang sah maka nak ucap selamat tinggal jadi as easy as A, B, C. Jadi, bukankah lebih bahaya sebegitu? Yang bab lebih leceh tu bergantung kepada perempuan itu sendiri. Kerana yang itu Tuah kurang arif.

Ada seorang kawan tanya hari tu, kenapa perlu jual mahal kalau sudah suka? Semua orang pun sudah tahu yang ‘mereka’ suka sama suka, so, pacaran sahajalah. Lama2 nanti kahwinlah. Tuah jawab balik, jual mahal bukan pada bakal suami, tetapi kepada selain bakal suami.

Then, dia kata bakal suami ‘mereka’ adalah kekasih mereka sekarang, bercinta sehingga ke jinjang pelamin. Tuah jawab balik, selagi belum dipinang atau dikhitbah oleh seorang lelaki itu maka belum boleh lagi dipanggil bakal suami. Setakat bakal kepada bakal suami tidak bolehlah dipanggil bakal suami. Maka jangan jual murah dengan mereka2 ini, ok?

Ada seorang kawan Tuah yang setelah sedar yang berpacar sebelum nikah ini salah terus putus dengan kekasihnya, atas alasan tidak mahu menanggung dosa lagi. Jadi, apa jadi pada janji seumur sehidup bersama seperti yang dilafazkan semasa mula bercinta dahulu? Janji tinggal janji sahajalah. Rugilah duit beli top up untuk cal kekasih tiap2 malam, sms setiap masa?

Nasihat Tuah pada mereka2 yang seperti ini, jangan putus langsung, tapi luruskan niat. Kalau niat mahu sehidup semati bersama maka lakukan dengan cara yang betul. Kalau masih tidak mampu dari segala segi untuk bernikah maka ikat dahulu pasangan anda, dengan cara meminang dan bertunang, tuanang yang ringkas sahaja. Sesudah mampu nanti baru buat yang official.

So, sesudah diikat, jangan sibuk lagi nak risau2. Usahakan agar segera mampu untuk berkahwin dan lebih cepat lebih baik. Tidak perlu lagi risau untuk ‘melepas’, kan?

Akhir kata, jangan disia2kan segala nikmat dan pemberian Allah pada kita, termasuk akal yang berguna buka setakat dapat membezakan antara yang baik dengan yang buruk, juga dapat memikirkan cara terbaik untuk menghargai segala yang kita ada. Ceria2 selalu, sekian.

Wallahualam.

 ~Aisyah lebih cantik di gambar kiri berbanding gambar kanan, kan?~

p/s:
1) Program Comparative Religion (ComRel) tahun kedua sudah bermula, tidak sabar untuk menghadiri semua slot! Semoga bermanfaat buat semua yang hadir mahupun yang tidak hadir.
2) Masuk pertandinag badminton berkumpulan minggu hanya dapat tempat ketiga sahaj. Tahun depan cuba untuk dapatkan johan!
3) Apalah cerita orang kat Terendak sekarang ini, tiada update cerita baru pun!


Sincerely by,




Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Friday, April 23, 2010

Ikut Iman Barulah Aman

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

 Kalau nak diikutkan hati, mahu sahaja Tuah buang semua barang2 yang ber’lambang’ Yahudi di rumah. Tidak mengira mahal atau tidak harga barang itu, seperti laptop yang menggunakan processor Intel Inside sehinggalah handphone Nokia Tuah ini. Tapi, kalau ikutkan hatilah.

Orang kata, ikut rasa binasa, ikut hati mati, ikut iman barulah aman. Jadi, disebabkan nak aman ikut imanlah Tuah.

**************************************************************************************************************************

Banyak benda yang berlaku ke atas Tuah dalam 12 hari Tuah tidak buat post baru. Masa yang dibazirkan dengan benda2 yang kurang penting lebih Tuah utamakan dari menulis post ini. Perlu ke diceritakan di sini? Nanti sudah seperti blog-diari seperti yang ramai buat, terutamanya perempuan.

Tapi, atas dasar kasihan kepada kipas-susah-mati (die hard fans)Tuah yang mahu juga tahu apa yang berlaku ke atas Tuah, maka secara ringkas Tuah akan cerita, hehe. Ceritanya begini.

Bermula 12 April lepas kami pelajar tahun 2 FKUP (Fakultas Kedokteran (FK) Universitas Padjajaran (UnPad)) telah melangkah ke system baru iaitu Hemato-Immunology-System (HIS). System ini di antara yang susah sepanjang belajar di fakulti ini, bagi kami. Moga2 kami semua dapat memberi kensentrasi yang tinggi sepanjang belajar system ini.

Sempena masuk sistem baru, kami juga dipecahkan kepada kelompok baru. Tuah diberi kelompok E1, kelompok pertama bagi pelajar2 Malaysia. Yang terbaiknya dalam kelompok ini ialah semua ahlinya perempuan, termasuk Tuah (lelaki sejati) ada 11 orang semuanya.

Tutorial pertama memang agak suram bagi Tuah kerana perlu ‘masuk’ dengan telatah dan cerita2 mereka. Mula2 memang Tuah agak senyap, tetapi tutorial kedua dah mula bersuara. Tutorial ketiga sudah mula bising, hehe. Semoga kami aman dan sentosa hendaknya sebagai satu kelompok hingga akhir nanti.

Sejak Khamis lepas sehingga hari ini Tuah menyibukkan diri bersiap siaga untuk menghadapi kejohanan badminton sempena Olimphiart 2010 yang sedang berlangsung. Empat hari berlatih badminton, sehari kemudian ke gymnasium, esoknya berlatih lagi, dan bertanding hari rabu malam.

Semalam selepas kecewa kerana kekalahan yang tidak sepatutnya berlaku Tuah ke gym lagi. Malam tadi berlatih badminton untuk bertanding esok. Moga2, berkat usaha dan doa yang Tuah panjatkan ke hadrat Ilahi Tuah akan menaang esok, beregu badminton, amin. Doakan kami ye.

Tapi, Sabtu lepas Tuah pergi ke satu program bertajuk Care For Palestin di kampus, anjuran Dewan Kebajikan Masjid Asy-Syifa’ FK (Asy-Syifa’). Masuk2 je ke dewan tempat berlangsungnya program hanya Tuah seorang sahaja pelajar Malaysia yang datang. Tidak tahu mana pergi yang lain.

Dengan t-shirt berkolar dan seluar jeans semua yang hadir tengok Tuah dari atas sampai ke bawah, macam pelik sahaja. Maklumlah, program Palestin, mungkin pakaian formalnya baju melayu dan seluar slact. Tapi, apa masalahnya dengan jeans? Bukan haram pun memakainya. Apa yang tidak kenanya dengan majlis tersebut?

Sejak 2 minggu ini juga Tuah telah memberhentikan segala usaha memuat turun movie, lagu dan tv series. Tuah dah kata mahu berubah, mahu bersama menaikkan semula nama Islam, maka hiburan yang melalaikan Tuah buang jauh2. Permainan game pula yang Tuah ceburi, harap2 tidak berlebihan pula.

Dalam 2 minggu ini juga kecoh di Malaysia mengenai APCO, sebuah syarikat konsultan yang memberi konsultansi mengenai perhubungan awam, termasuk juga kepada kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak (DSN). Banyak juga yang dibayar kerajaan kepada APCO ni untuk konsultansi mereka.

Yang kecohnya, pembangkang mengatakan kerajaan kini bersekongkol dengan Zionis Israel membunuh rakyat Palestin dengan menggunakan khidmat APCO ini, yang katanya milik Yahudi. Yang peliknya, kenapa Facebook yang terang2 pengasas dan pemiliknya Yahudi mereka masih gunakan tetapi APCO mereka tidak mahu guna? Apa bezanya ek? Tolong terangkan.

Cari punya cari Tuah jumpa kaitan pengasas APCO ini dengan Israel. Margery Kraus, seorang ahli jawatan kuasa yang membentuk Teuza Fund, suatu pertubuhan untuk bidang berteknologi tinggi dalam hal kesihatan, bioteknologi, komunikasi dan software untuk Israel.

Memang dia ini orang Amerika dan asal sana tapi dia terlibat secara langsung dalam pembinaan negara Israel. Tuah jumpa info tersebut di sini http://www.apcoworldwide.com, http://www.eurasia.org dan http://www.teuzafund.com/. Jadi, apa komen anda wahai penyokong kerajaan?

Facebook memang Tuah tidak jumpa apa2 yang boleh mengaitkan pengasanya dengan Israel melainkan dia seorang Yahudi tulin yang mengamalkan ajaran Judaisme. Tidak jatuh hukum haram berurus niaga dengan orang seperti ini, Cuma kalian jangan dilalaikan dengan Facebook sudahlah.

InsyaAllah, dalam 44 hari lagi Tuah akan menduduki peperiksaan akhir semester 4, tahun ke-2 sebagai pelajar FKUP. Semoga Tuah sudah bersedia untuk mengahadapi peperangan tersebut. Jom mula sibukkan diri dengan belajar untuk final tersebut sekarang kawan2 FKUP ku!

Akhir kata, 2 minggu ini banyak benda berlaku. Bukan banyaknya yang penting tetapi betapa kita mengahargai segala yang berlaku, betapa peratus kebaikan yang kita lakukan dalam segala aktiviti yang kita lakukan sepanjang masa tersebut. Dan berapa banyak pula tindak balas yang baik yang berlaku ke atas kita sepanjang masa berlangsungnya benda2 tersbut.

Wallahualam.

video
 ~Comel betul budak ni joget, Amin boleh buat ke?~

Sincerely by,




Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Sunday, April 11, 2010

1 Islam, Akhlak Didahulukan, Ibadah Diutamakan

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Sabda Nabi Muhammad s.a.w: Aku diutuskan hanyalah untuk menyempurnakan akhlak yang mulia.

Itu sahaja? Iyalah.

(bersambung...)

**************************************************************************************************************************

Di sini Tuah ingin mengucapkan selamat ulangtahun perkahwinan abah dan ummi Tuah yg terchenta lagi tersayang yang ke-27, semalamlah tapi, hehe. Semoga lebih berbahagia hendaknya walau anakanda tersayangmu ini (anak yang lain jangan cemburu pula!) berjauhan di sini. Amin ya Rabbal alamin.

**************************************************************************************************************************

(Sambungan yang di atas...)

Seandainya semua ilmuan Barat ditanyakan apakah yang diperlukan oleh Barat dalam membawa mereka keluar dari zaman kegelapan ke zaman Renaisance? Sudah pasti jawapan mereka keteguhan dan kesempurnaan akhlak. Mengapa? Kerana, tanpa akhlak kita tidak dipandang manusia, tanpa akhlak kita hina bukan sahaja di sisi Allah, malah di sisi manusia.

Dalam mempelajari akhlak, kita perlu faham mengapa misi diutusnya Nabi Muhammad s.a.w. adalah untuk menyempurnakan akhlak. Mungkin ada yang bertanya, bagaiman pula dengan amal ibadah, apakah bukan tujuan disutusnya Baginda untuk mengajarkan manusia cara2 beribadah?

Dalam surah Al-Anbia ayat 107, Allah s.w.t. berfirman mafhumnya: Tidaklah Aku mengutusmu melainkan sebagai rahmat bagi seluruh alam.

Nabi kata untuk akhlak, Allah kata untuk rahmat, maksudnya?

Maksudnya, akhlak yang dibawa oleh Baginda itulah yang dinamakan rahmat, buat sekalian alam. Kalau semua orang berakhlak, baik hati, mengamalkan sifat mahmudah, dan menjauhi sifat mazmumah, maka bukankah akan aman dunia ini.

Pernah dengar lagu nasyid ini:

Alangkah indahnya hidup ini,
Pemimpinnya adil mengasihi rakyat,
Ibubapa mendidik dengan penuh kasih sayang,
Anggota masyarakat tolong menolong bekerjasama.

Itu semua yang dinamakan rahmat untuk manusia sementara hidup di dunia ini. Dan, untuk mendapatkannya pembinaan akhlak perlu diutamakan. Tapi, persoalannya di sini, adakah akhlak itu lebih penting daripada ibadah?

Mungkin sebahagian daripada anda akan kata ya, dan majoritinya akan kata tidak. Bagi Tuah ya, kerana ibadah itu tujuannya adalah untuk membaik pulih akhlak. Kalau tidak, solat yang didirikan akan tinggal solat untuk jasmani sahaja.

Dalam surah Al-Ankabut ayat 45: Dan dirikanlah solat, sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan keji dan munkar

Maka, siapa yang rasa akhlaknya tidak juga bagus, amal keji dan munkarnya masih ada dipersilakan untuk melihat kembali kesempurnaan solat masing2. Belajarlah solat semula, sepertimana kita baru mula2 belajar solat dahulu kala, tapi dengan dalil yang kuat, bukan mengikut2 sahaja atau taqlid.

Bagaimana pula solat akan memperbaiki akhlak? Syarat diterima solat seseorang hamba itu telah dinukilkan oleh Allah dalam sebuah hadis kudsi, riwayat Az-Zubaedi:

Aku hanyalah menerima solat hamba-Ku yang tunduk dengan keagungan-Ku, kerana solatnya itu tidak berbuat zalim kepada makhluk-Ku, tidak dalam terus menerus melakukan maksiat kepada-Ku, menjalani hari2nya dengan berzikir, mengasihi orang miskin, orang yang bekal perjalannya habis dan orang yang ditimpa musibah dan bencana.

Daripada hadis ini dapat disimpulkan bahawa sebelum kita menunaikan solat, kita perlu pastikan yang kita sudak berakhlak mulia sesuai dengan kehendak Allah, bagi membolehkan solat kita itu di terima-Nya.

Rasulullah s.a.w. bersabada: Demi Allah tidak beriman, demi Allah tidak beriman, demi Allah tidak beriman,

Sahabat bertanya: Ya Rasulullah, siapa yang tidak beriman?

Baginda Nabi menjawab: Orang yang menyebabkan jirannya tidak aman

(HR Muslim dan Imam Ahmad)

Bayangkan bagaimana nak dikira beriman jika contohnya Malaysia dan melakukan sesuatu yang meyebabkan jirannya Indonesia tidak aman, maka malu sahaja kita nak mengaku kita ini negara Islam.

Contoh lain, kalau kita pulang ke rumah di tengah malam buta selepas pulang dari melepak dengan kawan2 menaiki motor macam RXZ (baca: motor mat rempit) yang bising tu, then our jiran atau anak kecilnya terjaga, maka terjejaslah keamanan mereka. Hal ini boleh menyebabkan kita tidak lagi beriman, walau solat tonggang terbalik sehari suntuk.

Tuah sudah malas nak taip panjang2 di sini sebab letih kerana siang tadi ada buat kerja bakti sosial sikit, jadi doktor muda. Masuk ke sebuah kampung, tanya keluhan sakit dan bagi ubat kat mereka. Ramai juga yang Tuah dapat tolong, dekat 10 orang. Rugi siapa yang tidak pergi tadi.

Akhir kata, nasihat Tuah, dalam menuntut ilmu agama ini, jangan kita fokus hanya pada ibadah sahaja, seperti ramai dari kalangan kita selalu buat. Selain ditambah akidah, perlu juga kita belajar dan perbaiki akhlak kita dari semasa ke semasa.

Hal ini amat penting terutamanya buat pendakwah2 di luar sana yang Tuah lihat akhlak mereka agak tidak stabil sehingga ada yang tersinggung dan menjauhi mereka2 yang merupakan pewaris nabi. 1 Islam, akhlak didahulukan, ibadah diutamakan.(Slogan ini bukan atas nasihat APCO tu eh!)

Wallahualam.

p/s:
1) Tuah buat post ini berdasarkan buku Akhlaqul Mukmin karya Amru Khalid, best buku ini, sila dapatkan.
2) masa tengah jumpa masyarakat waktu bakti sosial itu tiba2 (bukan tiba2 sebenarnya, tapi sejak 2-3 bulan dah) teringat kat abah ummi, padahal baru sahaja telefon semalam. Aduhai, bila boleh jumpa orang Terendak ni?
3) exam DMS yang lepas macam ok sahaja? Insyaallah cemerlang kot...!
4) Group tutorial baru untuk HIS semuanya perempuan, layan sahajalah, jangan kena buli sudahlah.
5) Group DMS F5 memang terbaiklah setakat ni, luv ya'll! (except that girl, haha). Bila aku sudah tiada , simpan semua laguku jangan ditangis selalu, mungkin itu sementara, bila jumpa penggantiku jangan dilupakan aku

~enjoy this song (teringat zaman muda2 masa bernasyid di sekolah dahulu)~

Sincerely by,



Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Monday, April 5, 2010

The Thing With Cigar

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Today is the first day of midsemester exam. Phew, thank god it was easy. As easy as A-B-C, i mean it is MCQ. Hehe. Wish me luck to the end.


****************************************************************************************************************

I got this from my bro, he sent me email about this, enjoy!

CIGARETTES may contain traces of pigs' blood, an Australian academic says with a warning that religious groups could find its undisclosed presence "very offensive".

University of Sydney Professor in Public Health Simon Chapman points to recent Dutch research which identified 185 different industrial uses of a pig - including the use of its haemoglobin in cigarette filters.

Prof Chapman said the research offered an insight into the otherwise secretive world of cigarette manufacture, and it was likely to raise concerns for devout Muslims and Jews.

Religious texts at the core of both of these faiths specifically ban the consumption of pork.

"I think that there would be some particularly devout groups who would find the idea that there were pig products in cigarettes to be very offensive," Prof Chapman said today.

"The Jewish community certainly takes these matters extremely seriously and the Islamic community certainly do as well, as would many vegetarians.

"It just puts into hard relief the problem that the tobacco industry is not required to declare the ingredients of cigarettes ... they say 'that's our business' and a trade secret."

The Dutch research found pig haemoglobin - a blood protein - was being used to make cigarette filters more effective at trapping harmful chemicals before they could enter a smoker's lungs.

Prof Chapman said while tobacco companies had moved voluntarily list the contents of their products on their websites, they also noted undisclosed "processing aids ... that are not significantly present in, and do not functionally affect, the finished product".

This catch-all term hid from public view an array of chemicals and other substances used in the making of tobacco products, he said.

At least one cigarette brand sold in Greece was confirmed as using pig haemoglobin in its processes, Prof Chapman said, and the status of smokes sold was unknown.

"If you're a smoker and you're of Islamic or Jewish faith then you'd probably would want to know and there is no way of finding out," Prof Chapman said.

The Sydney office of British American Tobacco Australia was contacted by AAP.

A spokeswoman said a comment would be provided although it was not immediately available.

So, tak reti2 lagi?

Wallahualam.

video

~apa nak jadi kat budak ni?!~

Sincerely by,



Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Thursday, April 1, 2010

Analogy Oh Analogi

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Asalnya nak buat post mengenai April Fool yang di’sambut’ pada hari ini 1 April setiap tahun. Tetapi sebab Tuah sendiri sudah bosan mendengar dan membaca mengenai kegiatan ini, mengingatkan kawan2 supaya jangan diamalkan benda2 macam ini tetapi seperti mencurah air ke daun keladi, mereka tidak endahkan (cakap orang pandai, padahal baru semalam prank orang), maka Tuah tidak mahu sentuh mengenai kegiatan itu lagi, well at least in my blog.

Kali ini Tuah nak berkongsi sedikit beberapa analogy yang bagus dan berguna yang boleh digunakan oleh kita sebagai patokan atau panduan. Mungkin ada yang pernah dengar agaknya, tapi apa salahnya kita dengarkan lagi sekali.

Analogy ini datangnya dari teman Tuah, disampaikan ketika taklim minggu lepas. Tapi, baru sekarang Tuah berupaya post mengenainya. Alasan diberi mahu luangkan lebih masa dengan buku kerana exam hampir tiba 4 hari lagi, huhu.





Analogy 1:

Ketika mahu menaiki Vespanya, Pak Mustar terlihat langit mendung yang menandakan mahu hujan. Lalu, di suruh anaknya, Ani, mengangkat kain di jemuran, “Ani, angkat kain jemuran, hujan nak turun.” Lalu dia beransur ke kedai.

Setelah pulang ke rumah dengan tergesa2 kerana hujan mula merintik, dilihatnya di ampaian kain jemuran sudah diangkat. Suka hati Pak Mustar, sebab anaknya mendengar katanya mengangkat kain jemuran.

Kemudian, Pak Mustar bertanya pada anaknya, “di mana kain2 jemuran tadi, Ani?”

Ani menjawab, “sesudah angkat tadi, Ani langsung lipat kain2 jemuran tadi, sudah siap disimpan dalam almari.” Bertambah suka hati Pak Mustar, kerana anaknya bukan sahaja mendengar kata, malah tanpa disuruh langsung dilipat dan disimpan dalam almari kain2 jemuran tadi.


Analogy 2:

Telefon bimbit Padil tiba2 berbunyi, padahal jam di dinding baru menunjukkan jam 5 pagi. Apabila dilihat aweknya yang mengganggu paginya ini, tanpa berlengah diangkat panggilan tersebut.

“Hello Yang, ada apa telefon pagi2 ini?”

“Hello abang, saya mahu ke bandar pagi ini, teksi tiadalah pagi ni. Abang boleh tolong hantarkan ke stesen bas? Please3!”

“Ok2, sebentar lagi abang sampai.”

Tanpa menunggu langsung diangkatnya tuala dan ditanggalkan boxernya Padil terus bergerak ke kamar mandi dengan bertuala. Setelah bersiap hampir 10 minit Padil langsung membonceng Vespanya untuk ke rumah aweknya yang jarak dari rumahnya sejauh 10 kilometer!


Apa yang anda faham dari 2 analogy di atas? Baik, Tuah akan huraikan.

Yang pertama bercerita tentang kelebihan melakukan amalan sunat. Seperti Ani, kalau kita buat sesuatu yang bukan sahaja diperintah Allah malah yang lebih digalakkan kita lakukan, pasti lebih mudah untuk kita mendapat redha daripada-Nya. Bukan sahaja nikmat, mungkin apa yang kita minta atas dunia ini Allah pasti suka untuk perkenankan.

Yang kedua mengenai kerajinan beribadah. Macam si Padil tu, laju sahaja kalau awek dia call diangkatnya, minta hantar ke stesen bas setuju tanpa berfikir panjang, walaupun pada waktu pagi buta.

Cuba kalau kita dapat buat macam itu apabila Allah suruh solat. Tatkala mendengar azan subuh tanpa berlengah kita langsung bangkit, mandi atau cukup bersugi, kemudian pergi ke masjid menunaikan solat subuh berjemaah. Alangkah bagusnya.

Ini tidak, jangan kata nak mandi pagi2 buta atau berus gigi, nak jawab azan subuh pun jarang, sebabnya subuh t-rex setiap hari, bukan gajah lagi. Mengapa? Kerana kita belum lagi mencintai Allah dengan sepenuh jiwa. Masih ada lagi cinta pada dunia dalam hati kita. Maka, berusahalah untuk lebih mengenali Allah supaya lebih mencintai-Nya.

Orang kata tidak kenal maka tidak cinta!

Wallahualam.

 ~which one am I? don't know yet~

Sincerely by,



Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.