Thursday, February 12, 2015

most of the times, only believe is not enough, you've got to feel it!

Sunday, September 22, 2013

Baca



Assalamualaikum. Salam perpaduan.
                Seorang pujangga pernah berkata “walau hidup hanya satu, pengalaman biar beribu.” Ada seorang pujangga lain pula berkata “orang yang banyak membaca akan mempunyai beribu2 pengalaman hidup, yang pernah atau tidak pernah dilaluinya.”
                Tuah pula kata “setiap pengalaman itu berharga, tak kira sebagai seorang doktor, pengembara, Perdana Menteri, ahli sihir atau magis, ahli arkeologi, sejarawan, negarawan, ilmuan, seniman, makhluk asing, ustaz & guru, pejuang kebebasan, penyiasat dan detektif, atau sebagai seorang mahasiswa.” Kerana, lebih banyak pengalaman kita, lebih banyak pengetahuan dapat diperolehi.
                One way to gain a lot of experience, including some that impossible for us to experience is by reading. It doesn’t matter if we read history books, newspapers, novels or storybooks, or biographies. For Tuah, anything that can be read is entertaining and worth reading, whether it is books, newspapers or even signboards and brochures.
                For novels, Tuah preferred the best-selling one or serials, because usually they are the best one. They become best-selling because many people read it and they told their friends about it because its good. Same thing goes to serials, the author or publisher would only bring out the sequels because they know fans will buy it because the prequel is good. LikeHarry Potter, Sherlock Holmes, Shadowhunter Chronicles and Lorien Legacies series.
                Tuah also like to read novels that have been made into movies or tv series. The movie and tv producer only produce movies or tv series that were good. For examples Gossip Girls, Pretty Little Liars, The Hunger Games, Percy Jackson, I Am Number Four or Twilight series. Okay maybe some novel doesn’t need to be adapted into live actions.
                Maybe Tuah’s favourites are English language novels, but when he started reading novels, he read lots of Malay novels like Anak Din Biola, 1511H Kombat, 1515 and Tragedi Empat Disember. Even now Tuah still read Malay novels like Lagenda Budak Setan, Ketika Cinta Bertasbih and Ayat2 Cinta.
                Dari pengalaman2 yang kita dapat, harus pisahkan antara reality dan fantasi, rekaan dan kenyataan, kerana perbezaan keduanya amat jelas. Mungkin ada sesetengahnya dapat kita guna sebagai pedoman dan panduan hidup. Tapi, ada juga sesetegahnya yang harus dianggap sebagai hiburan semata2 dan tak digunakan sebagai pegangan hidup.
                Lebih2 lagi novel2 Inggeris yang berwatakkan ahli sihir dan berlainan agama dengan kita. Contoh kalau watak tu sambut Krismas, jangan kita pun nak sambut Krismas. Atau keluarga atau teman2 watak tu jahat atau zalim, jangan pula kita ingat keluarga dan teman2 kita pun zalim, berlindung disebalik kebaikan. Itu namanya tak siuman, tak dapat bezakan antara reality dan fantasi.
                Pendek kata, membaca memang tambah ilmu. Namun, tak semua ilmu itu dapat dan patut kita guna dalam kehidupan seharian. Harus diingat juga, plot dan konflik serta penyelesaian kepada cerita2 dalam novel2 tu adalah ciptaan manusia semata2, berpandukan akal dan hati penulis, tak seperti yang berlaku dalam dunia sebenar. Mungkin ada yang sama, tapi tak semuanya.
                Akhir kata, jangan terpengaruh dengan bahan bacaan kita sampai kita lupa siapa kita yang sebenarnya, samada bacaan tersebut merupakan rekaan atau kenyataan.
                Wallahualam.
Assalamualaikum. Salam perpaduan.

Wednesday, July 24, 2013

Apa Kata Anda Tentang Metrosexual

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh


    Semenjak-dua-menjak ni, Tuah ada lah baca novel2 feminist macam Gossip Girl, Pretty Little Liars, Shopaholic Series. Banyak benda yang boleh diambil pengajaran dari novel2 ni.
   
    Antaranya tanggapan wanita2 atau jejaka2 metrosexual, bukan homo je yang metro, tentang cara berpakaian. Mungkin bagi sesetengah jejaka yang bajet ‘macho’ tak mengaku mereka ni metrosexual.

    Tapi percaya atau tidak, setiap dari kita mesti tak banyak sedikit ada rasa nak berfesyen, pakai baju berjenama, termasuk seluar dalam, tiap kali sikat rambut mesti kemas dan pakail gel atau minyak rambut, moisturiser dan pembersih muka wajib bawa setiap kali bercuti atau tidur rumah kawan, muka licin sebab cukur setiap hari, dan cukur bukan setakat muka je, kalau potong rambut tak main lah kat kedai potong rambut biasa, mesti nak ke ‘unisex salon’ sebab siap dengan servis cuci rambut. Haha, terasa ke?

    Jangan risau, ada bukan ‘gay’ atau homo, anda cuma metro, cuma nak ‘up’ sikit je dari orang lain, bak kata wanita di luar sana bila ditanya kenapa nak nampak cantik setiap masa, sebab nak menambah keyakinan diri berhadapan orang lain. Like that really work!

    Ada sesetengah orang tak mengaku metro sebab tersalah tafsir mereka ini dengan homo. Mungkin majoriti dari kalangan homo ini metro, tapi minoriti sahaja dari yang metro ni homo. Tapi ramai dari jejaka sekarang metro. Mungkin pengaruh persekitaran atau media hiburan atau status kerja dan keluarga atau sebab mak suruh, macam kes Tuah. Baik ummi!

    Berbalik kepada tanggapan berfesyen, kenapa mesti pakai cantik2 atau kemas2, paling tidak sesuai dengan masa, tempat dan keadaan sekeliling?

    Pada pandangan Tuah sebab nak ‘fit in’ dengan persekitaran. Macam pakai uniform sekolah, cuma sedikit je yang tak ikut peraturan berpakaian atau panjang rambut berpandukan yang sekolah wajibkan. Tuah pun sama, kalau boleh setiap aturan yang diberikan nak langgar selagi boleh. Rambut panjang, baju ‘tug out’, tali leher pakai cuma bila ke bilik guru, stokin pakai masa hari perhimpunan wajib je.

    Ada yang menganggap pakaian ni macam kostum. Kalau hari raya mesti pakai baju raya, pergi masjid paling tidak pakai baju Melayu, bersukan wajib pakai jersi, jumpa orang kenamaan mesti kena pakai tali leher. Tukang kipas sungguh!

    Bukan lah Tuah kata salah bila berniat nak ‘fit in’ dengan persekitaran atau berkostum di setiap keadaan, cuma jangan paksa orang lain sudah lah. Protokol lah konon. Terpulang anda nak pakai macamana, tapi jangan sampai persekitaran kita membentuk siapa kita, tapi kita yang membentuk persekitaran kita.

    Metrosexual tak salah, homosexual ya salah! Mungkin anda rasa anda homo, tapi anda cuma metro, dan jangan risau, metro sekarang dah normal. David Beckham pun metro. Jangan sampai mandi sampai satu jam, sikat rambut berjam-jam sudahlah!


Eat it!


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Tuesday, January 29, 2013

Arabs in Malay Land

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Semua orang nak kahwin (terhad pada yang waras sahaja). Siapa yang tidak mahu kahwin? Soalan mengarut ini “kau tak nak kahwin ke?” menerjah telinga Tuah petang tadi, terpacul keluar dari teman sekelas dulu. Tahulah dia dah kahwin. Umur baru 24 sudah ada anak umur 2 tahun. “Aku lain, kau lain. Aku nak kau dulu masa kat kolej dulu kau tak nak layan”, jawab Tuah. Diam terus, wakaka! Kesian.

***********************************************************************************

I'm back, for real, because I just finish the final exam, but that finish yet, still lot more to come. I do not write not because I'm that busy, just don't know what to write, no great things to share here. So, as I've something right now, I'd like to share with you'll.

As a 'Syed', I'm the descendent of Ben Hasan As-Saggaf. Previously, we, me and my family, thought that we are the descendant of Ben Shahab As-Saggaf. But after confirming with the expert in this field, we are actually the descendent of Ben Hasan.

For those who don't know what I'm talking about, we 'Syed' have Arabic descendant and the Arabs like to have kabilah's or family name based on their father's name. For me it is Ben Hasan As-Saggaf. There are also Al-Idrus, Al-Yahya, Al-Habsyi, Al-Qadry and many others.

To Arabs, it is a shame if they don't know who they are descending from. Mainly, all of them know their father's side and some of them don't know their mother's side because the mother is not arabs. My mother is descendent of Al-Idrus.

In Malaysia, they are 2 groups of arabs, the 'Syed' and the 'Syeikh'. For the 'Syed' they are partnered with 'Sharifah'. Some were called ‘Sharif’ and ‘Saidah’. For the 'Syeikh' they are partnered with 'Siti'. And for the 'Syed', they are from Bani Hashim, but I don't know about the 'Syeikh'.

A lot of Arabs came to Malaysia from Yemen and Indonesia. Most of them came as mubaligh or businessman (the were mubaligh/missionaries who do business for living) , and later decided to stay after being married to local women.

A few of them are popular like Syed Sirajudin the Raja Perlis, Syed Mokhtar Al-Bukhari one of the richest Malaysian, and Syed Hamid Al-Bar, former Minister of Defence and Minister of Foreign Affairs of Malaysia.

That's all I know about Arabs in Malay Land or 'Tanah Melayu' or Malaysia.

Wallahualam.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Tuesday, October 4, 2011

Because You Love Me, For You I Will

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Because You Love Me, For You I Will

For all those times you stood by me
For all the truth that you made me see
For all the joy you brought to my life
For all the wrong that you made right

Yes, when you're feeling lost in the night
When you feel your world just ain't right
Call on me, I will be waiting
Count on me, I will be there

For every dream you made come true
For all the love I found in you
I'll be forever thankful

Anytime the times get too tough
Anytime your best ain't enough
I'll be the one to make it better
I'll be there to protect you, see you through
I'll be there, and there is nothing, I won't do

You're the one who held me up
Never let me fall
You're the one who saw me through
Through it all

I will cross the ocean for you
I will go and bring you the moon
I will be your hero, your strength, anything you need
I will be the sun in your sky
I will light your way for all time, promise you

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me

I will shield your heart from the rain
I won't let no harm come your way
Oh, these arms will be your shelter
No, these arms won't let you down
If there is a mountain to move
I will move that mountain for you

Lifted me up when I couldn't reach
You gave me faith 'cause you believed
I'm everything I am
Because you loved me

I'm here for you, I'm here forever
I will be your fortress tall and strong
I'll keep you safe, I'll stand beside you right or wrong

You gave me wings and made me fly
You touched my hand I could touch the sky
I lost my faith, you gave it back to me
You said no star was out of reach

Lay my life on the line, for you I will fight, oh
For you I will die, with every breath, with all my soul
I'll give my word, I'll give it all
Put your faith in me, put your faith in me

You stood by me and I stood tall
I had your love, I had it all
I'm grateful for each day you gave me

Maybe, I don't know that much
But I know this much is true
I was blessed because
I was loved by you

You were always there for me, the tender wind that carried me
The light in the dark shining your love into my life
You've been my inspiration through the lies you were the truth
My world is a better place because of you

I'm everything I am
Because you loved me
And I'll do anything
For you I will

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Saturday, October 1, 2011

New Post

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Waaah! Sudah lama sangat Tuah tidak post apa2 di blog ini. Blog walking juga sudah lama tidak dilakukan. Sudah lebih 3 bulan rasanya. Setelah sekian lama, akhirnya berjaya juga Tuah merajinkan diri untuk menulis post baru ini.

Kenapa tidak ber'posting'? Tiada idea yang bagus sebenarnya, idea yang biasa2 memang banyak. Malas pun ada juga. Ditambah dengan setiap kali rajin mesti tengah sibuk. Kalau tidak sibuk malas pula nak menaip ni.

Tapi, kerana cintakan dunia penulisan, maka Tuah mula menulis kembali. Dan juga kerana ada masa senggang dan telah diperli orang lain sebab ada blog tapi tidak digunakan pun, huhu. So, here we go.

Apa yang berlaku selama 3 bulan ini? Banyak benda yang berlaku sebenarnya. Maklumlah 3 bulan sudah berlalu. Mesti banyak hal yang berlaku sejak Julai lepas.

Final exam, cuti panjang, balik Malaysia, raya Eidul Fithry (selamat hari raya maaf zahir batin, walau sudah habis pun bulan Syawal kelmarin), dan masuk semester baru di tahun yang baru. Walau ramai kawan Tuah yang sudah tamat degree baru2 ini, Tuah tetap lagi hidup sebagai mahasiswa, huu.

Tapi, yang paling best sekali yang berlaku dalam 3 bulan ini ialah pertunangan dan perkahwinan abang Tuah yang sulong. Nak tahu kisahnya, tunggu post yang akan datang. Memang men'jealous'kan sungguh!

Walau bagaimanapun, ada kisah suka dan duka selama 3 bulan ini yang tidak mahu Tuah cerita di blog ini, sebab ini bukan digital diary Tuah ye!

Akhir kata, tunggulah post2 Tuah seterusnya di blog ini. Blog ini pun dah tukar nama sedikit (kalau ada yang perasan lah). Juga akan Tuah ceritakan kisahnya di post akan datang. Sekian, adios amigos!

Wallahualam.

~hidup ibarat roda: ada turun ada naiknya~

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Friday, July 1, 2011

Mencari 'Rezeki'

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Di masa exam menyendiri,
macam dah tak sedar diri,
dunia luar dah tak dihirau lagi,
sebab buku dan nota kata mari,
game dan wayang kata pergi,
jangan pula buat tak reti,
pergi la study!

Di musim peperiksaan,
kononnya asyik mengulang kaji pelajaran,
perut pula selalu kelaparan,
mulalah mulut mencari makanan,
mengakibatkan bertambah berat badan,
betul tak rakan-rakan,
kan kan kan?

Baru sahaja habis peperiksaan,
begitu seronok mengosongkan fikiran,
tengok buku rasa macam nak makan,
tengok 'lecture note' rasa nak telan,
tapi semua sudah ditinggalkan,
kerana sudah habis peperiksaan. Yahoo!!

**************************************************************************************

    Sedang lelaki A dan B berbual ketika berjalan ke kedai makan, lelaki A berkata...

Lelaki A: wei B, cuba tengok awek tu (sambil menunjuk ke arah seorang perempuan yang memakai baju putih ketat dan 'transparent')
Lelaki B: Ooo, yang itu ke?

    Wanita C tiba2 muncul dari belakang mereka seraya berkata...

Wanita C: tengok tu, suka tengok yang macam tu..
Lelaki A: sudah dia tayang, ter-tengok lah, kan B?
Wanita C: Kalau macam tu tak payahlah di tegur2, cakap kat orang lain..
Lelaki A: cuba dah mengelak dari melihat dan menegur, tapi ter-tengok dan ter-cakaplah kat si B..
Lelaki B: betul. Ini lah masalah yang menimpa kaum lelaki yang tidak mahu tetapi dipaksa untuk mahu. Di mana2 ada sahaja yang bagi tayangan umum dan 'sneak peak' percuma. Kalau dah menjolok mata macam itu mana boleh tahan, mana nak tak tengok. Kalau iman setakat orang umum memang ke laut jawabnya.
Lelaki A: macam orang mengantuk di sorong bantal, macam orang yang sedang kelaparan di beri nasi, macam orang haus di beri air sejuk, macam2 lagi lah, hehe..

    Suasana hening seketika sambil mereka meneruskan perjalan kaki. Kemudian...

Wanita C: jadi?
Lelaki B: jadi, jangan lah pakai pakaian sebegitu. Kalau boleh perempuan jangan pakai baju putih, walau baju kurung mahupun jubah. Tudung pun pilih yang memang tidak 'transparent'.
Lelaki A: mereka2 ini tak belajar sesuatu ke semasa di zaman sekolah dulu. Pakai baju kurung macam pakai plastik, nampak segalanya yang di salut. Tudung punya singkat sampai nampak semuanya sekali. Budak lelaki pun apalagi, ramai2 mencari 'rezeki' sambil ucap alhamdulillah..astaghfirullahalazim!
Wanita C: baguslah dah sedar..

    Suasana hening kembali. Tak lama kemudian..

Lelaki A: mata lelaki tidak perlu cermin mata x-ray pun sudah boleh lihat tembus, yang ditutup rapi pun boleh nampak, apalagi yang terbuka sana sini.
Lelaki B: 'mahal'nya wanita bila nak dikahwini nati jika calon lelaki tidak pernah melihat aurat calon isteri atau menyentuh mereka. Susah rasanya nak dapat wanita yang 'mahal' sekarang ni.
Lelaki A: kalau boleh cuba jadi se'mahal' tu, ajak kawan2 sekali.
Wanita C: okay...(sambil berjalan laju meninggalkan lelaki A dan B terpinga2)

    Mereka berdua pun meneruskan pencarian 'rezeki' pada hari itu. Erk..

******************************************************************************************

    Sedang dalam sebuah kereta menuju ke sebuah restoran, sekumpulan 4 orang pelajar lelaki berbual2..

Pelajar A: hei B, how did you get X (pacar B)? I mean how come?
Pelajar B: what do you mean? I tried to start talking to her and then she reply back. Then, we get together.
Pelajar C: I heard you like somebody else, this girl, Y.
Pelajar B: haha, that's true. But, I don't want to 'touch her, because she's too got to be spoiled. She's like my 'calon isteri'.

    Masing2 pelajar A,C,D terkesima sebentar mendengar jawapan pelajar B. Kemudian...

Pelajar D: then. what is X? Is she's spoiled already?
Pelajar B: not spoiled, but not that good. She only the right girl for a girlfriend, not a wife. Y, have all the material to become a good or perfect wife. So, I don't want to spoil it.
PElajar A: so, X is your 'rezeki' lah?
Pelajar B: well, indeed.

    Suasan senyap seketika buat beberapa minit sebelum...

Pelajar B: but don't tell X I said that, or Y. I don't want them to know any of it.
Pelajar C: know what?
Pelajar D: haha, nice one...

    Akhirnya mereka tiba di restoran yang di tuju, menanti untuk melanatak 'rezeki' masing2.


p/s:
1) harap2 lelaki A,B dan wanita C serta pelajar A,B,C,D tidak baca blog ni
2) seperti yang di sebut di atas, MINGGU EXAM DAH HABIS! YAHOOOOO!
3) sekarang masanya menimba ilmu ukhrawi pula, jom teman2
4) rindu orang Terendak yang akan menjadi orang Krubung tidak lama lagi


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Sunday, June 26, 2011

Berkawan Berhibur Beribadah

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Tiada paksaan dalam agama, sesungguhnya telah jelas antara yang benar dengan yang sesat, sesiapa yang ingkar kepada taghut dan beriman kepada Allah, maka sungguh dia telah berpegang pada tali yang sangat kuat yang tidak akan putus. Allah Maha Mendengar Maha Mengetahui. (Al-Baqarah, 2:256)

Dan orang beriman lelaki dan perempuan, sebahagian mereka menjadi penolong bagi sebahagian yang lain, mereka menyuruh yang makruf, mencegah yang mungkar, mendirikan solat, menunaikan zakat, mentaati Allah dan Rasul-Nya. Mereka akan diberi rahmat oleh Allah. Sungguh Allah Maha Perkasa Maha Bijaksana. (At-Taubah, 9:71)

Di fakulti tempat Tuah belajar, ada satu adat atau budaya atau kebiasaan yang dilakukan majoriti siswa iaitu mengadakan program antara ahli kelompok belajar. Pelajar lelaki dan perempuan digabungkan dalam satu kumpulan dan akan bersama sampai habis satu blok atau sistem, lebih kurang setengah semseter.

Bahagian belajar bersama memang dibolehkan dan tidak menjadi masalah. Belajar dengan perempuan, Tuah pun suka. Bukan atas sebab yang tidak patut tetapi antara kelebihannya perempuan selalunya lebih rajin belajar, maklumlah tiada apa lagi nak buat selain belajar, 'no life' bak kata kawan2. Yang lelaki dengan sukan, game dan macam2.

Bahagian bukan belajar bersama yang tidak bagus. Antaranya makan2 dalam kelompok, sewa kereta pergi jalan2 ke kota bertujuan berhibur dan macam2 lagi. Antara alasan dilakukan hal2 tersebut adalah untuk mengeratkan hubungan silaturrahim antara ahli kelompok supaya dalam masa belajar bersama nanti tidak kekok, malu2 dan sebagainya.

Masalahnya, kalau program sebegini dibuat di awal pembentukan kelompok masih logik lagi alasan tersebut. Tetapi benda2 macam ini selalu dilakukan di hujung2, ada juga yang buat di hari terakhir kelompok.

Bukan nak tunjuk bagus sebab Tuah pun pernah menyertai program2 seperti ini. Dan dari pengalaman Tuah banyak buruk dari baiknya. Kalau hubungan lelaki dan perempuan bukan muhrim ni biasanya susah nak mengelak dari tidak melampaui batas, terutama ketika keluar bersama, apalagi beramai2.

Mengikut Dr Abdul Halil Abu Syuqqah, sahabat karib Dr. Yusuf Qardawi, dalam bukunya 'Tahriir al-Mar’ah' mengenai etika pergaulan lelaki dan wanita secara Islam, diberi gari panduan seperti berikut:

1. Pertemuan dan kerjasama itu hendaklah dalam suasana serius
2. menahan pandangan
3. menghindari berjabat tangan
4. mengenakan pakaian yang menepati syari’at
5. tidak bersesakan dan elok jika ada pemisahan
6. menghindari khulwah atau berdua-duaan, namun boleh jika:
    a. khulwah di kawasan awam yang ada orang ramai
    b. beberapa lelaki dengan seorang perempuan
    c. seorang lelaki dengan beberapa perempuan
7. tidak terlalu lama dan berulang
8. menghindari tempat yg mencurigai
9. menjauhi perbuatan dosa

Kalau masa keluar berkelompok diberi beberapa etika, antaranya:

1. jika bercakap tidak menggunakan bahasa yang lunak dan gaya yang menggoda
2. berjalan dengan sopan dan tertib
3. elakkan pergerakan yang manja dan menggoda
4. tidak memakai parfum/pewangi
5. serius dalam berbicara

Memang tujuan berkawan antaranya untuk menghibur hati. Berhibur dan berkawan tidak salah.Yang salah adalah caranya. Berhibur dan berkawan biar berpada2.

Mungkin sebelum kita tidak tahu jadi tidak mengapa. Tapi setelah tahu, jangan buat2 tak tahu, sebarkan dan amalkan. Berubah segera, jangan tunggu sampai senang baru nak berubah, takut terlambat sudah.

Memang susah nak lakukan perubahan dan menjadi lain dari yang lain. Tetapi ingatlah hanya sedikit sahaja yang masuk syurga. Dan majoriti tidak semsti betul. Kalau boleh elak sila elakkan. Kalau boleh cuba untuk tidak menyebab orang lain terasa hati jika kita mahu menegakkan kebenaran. Amar makruf nahi munkar.

Wallahualam.




Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Wednesday, June 22, 2011

Hanya Dia Pernah Membuatku Menangis

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Post ini sebenarnya ada sekali dalam post sebelum ini,  tapi Tuah tarik keluar, sebab nak post berasingan.

Tuah memang pernah menangis. Semua orang pernah, tapi Tuah jarang sangat. Kali terakhir Tuah menitiskan air mata ialah ketika di tingkatan 2, disebabkan oleh abah sendiri. Begini ceritanya.

Pada satu petang beliau janji mahu ambil pulang dari asrama, janjinya lepas solat Jumaat. Tunggu punya tunggu, sampai jam 3.30 lebih beliau belum juga tiba. Tuah pun pulang sendiri naik bas.

Punyalah geram sebab beliau tidak tepati janji malah membuat Tuah menunggu lama. Tapi, sampai rumah dekat nak maghrib tengok beliau sudah menunggu dalam rumah. Tuah buat tak kisah terus masuk bilik. Tiba2 beliau panggil menghadap. Marah Tuah pada masa itu sudah reda.

Beliau tanya, "kenapa tidak tunggu abah ambil, abah dah kata nak ambil, kan? Abah lambat sedikit sebab tertidur lepas solat Jumaat dan tiada yang kejutkan. Sebaik terjaga abah terus bergegas ke sekolah."

Tuah diam tidak berkata apa2. Takut kalau bersuara malah menjadi dosa melawan kata orang tua.

Beliau berkata lagi, "abah tunggu sampai semua pelajar sudah keluar dari sekolah. Tanya pak 'guard' dia kata asrama sudah kosong. Abah pergi juga ke blok asrama takutt2 Fadil ada masalah. Abah sampai pusing satu sekolah, pergi bilik, kelas, masjid takut2 Fadil tertidur."

"Abah dah tua dah nak jalan2 satu sekolah cari Fadil, sampai sakit lutut mencari2 tadi. Akhirnya pak 'guard' kata mungkin Fadil sudah pulang dengan kawan2 tadi. Abah pun balik dengan penuh kerisauan, betul ke Fadil sudah pulang. Sampai rumah ummi kata belum pulang lagi, bertambah risau jadinya."

"Dah setengah jam abah sampai Fadil baru sampai tadi. Ingat balik awal tadi boleh sampai awal dari abah ke? Penat dan risau abah petang ni. Sampai rumah Fadil boleh terus masuk ke bilik tak cakap apa2. Dah tak sayang abah ke?"

Tiba2 mata beliau merah dan air mata menitis. Dalam banyak orang, hanya abah sahaja yang pernah buat Tuah menangis dengan sedahsyat2nya. Tuah pun turut menangis, lebat gila2. Tuah pun tak tahu kenapa. Tangisan bersalah dan insaf kot. Sedihnya bila teringat balik cerita ni. Maafkan Fadil, abah.

Tuah bukan seorang anak yang nakal apalagi derhaka pada ibu bapa. Malah abah dan ummi sendiri mengaku sedari masih bayi lagi Tuah tidak pernah menyusahkan untuk dibesarkan. Sampaikan nenak Tuah sendiri pernah beriya2 meminta izin abah dan ummi untuk membela Tuah. Mesti Tuah comel sangat agaknya masa tu, huhu.

Tapi, biasalah, dalam beberapa perkara mungkin Tuah tidak perasan pernah membuat mereka berdua terasa hati pada tindakan Tuah, walau telah cuba untuk menjadi sesempurna mungkin. Maaafkan Fadil, abah dan ummi.

Ya Allah ya tuhanku, kau ampunilah dosa kedua abah dan ummi ku, sayangi dan kasihilah mereka  sebagaimana mereka menyayangiku sewaktu kecil, jauhkanlah mereka dari fitnah dunia dan masukkanlah mereka dalam golongan orang yang dilindungi-Mu di dunia dan akhirat kelak.

Serta, kau lindungilah aku dan adik-beradikku dari melukakan hati dan menitiskan air mata mereka berdua. Semoga kau jadikan kami anak yang soleh dan dapat berbakti kepada mereka berdua semasa di dunia dan di akhirat.

Ameen.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Saturday, June 18, 2011

Selamat Hari Abah, Abahku!

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Seorang abang dan seorang kakak serta dua orang adik telah meninggal dunia disebabkan oleh penyakit yang sama di alami beliau. hal ini menjadikan beliau anak bongsu dari 9 orang adik beradik.

Tarikh lahir pun tidak begitu pasti kerana lambat mendaftar kelahiran beliau, mungkin kerana ibu dan abah beliau sibuk memikirkan cara menyelamatkan nyawa beliau. 3 bulan selepas lahir baru daftar. Pilih2 tarikh yang sesuai, pertengahan Mac, menjadi 16 Mac 1953.

Dilahirkan dengan nama Syed Abdul Hamid tapi dibesarkan dengan nama Md Shah. Nama yang diberi oleh seseorang yang merawat penyakit beliau. Semua orang panggil Md Shah, seluruh sanak saudara.

Pada bulan Mac yang lepas beliau bersara dari perkhidmatan awam, sebagai Pembantu Kesihatan Awam. Sedar tak sedar, sudah tua rupanya beliau ni. Kalau dilihat dari fizikal beliau nampak muda, dalam 40an lagi. Tapi kalau dilihat dari raut wajah nampak ketuaan beliau.

Kehidupan di masa beliau membesar dan bujang jarang dikongsi beliau. Tetapi ada beberapa benda yang Tuah tahu mengenai beliau. Antaranya beliau merupakan seorang anak yang nakal tapi taat pada ibu bapanya. Pernah ditampar oleh abah beliau kerana kenakalan beliau.

Di sekolah merupakan budak nakal. Ponteng kelas, didenda guru dan mengusik pelajar2 lain menjadi kebiasaan. Yang paling best ialah beliau merupakan jaguh atau otai di sekolah. Macam2.

Berkahwin di usia 30, beliau merupakan seorang suami yang tegas dan tetap pendirian. Kalau hitam dikata beliau maka hitamlah, walau sebenarnya putih. Dengan anak2 lagi lah, panas baran. Tiada dari anaknya yang tidak pernah dipukul beliau, tidak kira kecil atau besar.

Namun, beliau merupakan seorang abah yang amat pengasih dan penyayang. Sangat2. Kalau mampu, beliau akan beri apa sahaja yang dikehendaki oleh anak2, apa sahaja. Tapi, kalau ingkar, memang nahas, tali pinggang menunggu untuk dilepekkan ke mana2 bahagian tubuh.

Beliau merupakan abah dan juga idola bagi anak2 beliau. Sebut sahaja buidang apa yang mahu diidolakan, semua boleh, serba serbi boleh. Kalau dalam sukan, tiada anak2 yang dapat menandingi.

Kalau mahu disebut piala dan pingat sukan, semua ada. Satu almari besar diperlukan untuk menyimpannya. Sampai sekali dua piala2 beliau perlu dibuang kerana ada banyak lagi yang baru perlu diletakkan di  dalam almari tersebut. Bola sepak, takraw, tenis, lumba kari, dan macam2 lagi.

Tapi sukan terbaik beliau yang masih aktif sampai sekarang ialah badminton. Naib juara Kejohanan Badminton Beregu bagi penjawat awam seluruh Malaysia. Kalau tidak silap umur beliau ketika itu sudah hampir 50. Memang ganas.

Dalam pelajaran, memang tidak tinggi. Sampai STPM pangkat 1 dan beliau berhenti. Kerana beberapa alasan tertentu. Tapi, minta sahaja beliau ajar matematik mesti boleh. Kakak beliau pernah kata yang beliau merupakan pelajar terbaik di sekolah. Bila ditanya pada beliau, tiada respon.

Dalam bab seni beliau juga mantap. Juara karaoke seluruh Batu Pahat. Naib juara sketsa peringkat negeri Johor di zaman sekolah sambil mendapat anugerah pelakon terbaik. Kalau menyanyi Tuah tidak pernah dengar. Tapi kalau berzanji Tuah pernah dengar, merdu dan masyuk suara beliau.

Bukan sahaja dalam hal2 keduniaan, dalam bab agama juga tidak kalah hebatnya. Maklumlah, bersekolah agama di Johor zaman beliau, jika sudah tamat belajar sudah boleh menjadi mufti layaknya. Tuah selalu menjadi rujukan Tuah dalam hal2 agama, terutamanya dalam bahagian syariah dan fekah.

Kalau mengaji memang beliau yang ajar. Pernah sekali Tuah tengah baca sendiri, kerana salah tajwid, tiba2 beliau lantunkan bacaan yang betul. Padahal ketika itu beliau sedang menonton televisyen. Majorit dari anak2 beliau dikhatamkan oleh beliau. Memanglah sangat seksa nak khatam.

Walaupun selalunya beliau nampak sihat walafiat, hakikatnya beliau menghidap banyak penyakit. Tuah mendoakan beliau sihat sejahtera dan panjang umur sehingga dapat melihat cucu2 beliau nanti. setakat ini menantu pun belum ada. Anak sulung beliau akan menikah di pada Syawal akan datang, semoga berjalan lancar semuanya.

Tuah juga mendoakan agar beliau selamat pergi dan pulang serta mendapat haji yang mabrur apabila akan ke tanah suci pada Zulhijjah akan datang bersama isteri tercinta. Semoga masalah2 kesihatan beliau tidak menghalang beliau melaksanakan segala rukun haji kelak.

Satu kata2 beliau yang Tuah ingat sampai sekarang, "abah tiada harta yang bertimbun seperti ayah orang lain untuk diwasiatkan pada anak2, hanya pelajaran tinggi sahaja yang mampu abah berikan selagi abah mampu".

Ketahuilah bahawa anak2mu menyayangimu sepenuh jiwa dan raga. Dikaulah permata dan mutiara hidup kami adik beradik. Dan ketahuilah bahawa anakmu di perantauan ini sangat merinduimu di siang dan malamnya.

Selamat Hari Abah, abahku!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.