Wednesday, July 24, 2013

Apa Kata Anda Tentang Metrosexual

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh


    Semenjak-dua-menjak ni, Tuah ada lah baca novel2 feminist macam Gossip Girl, Pretty Little Liars, Shopaholic Series. Banyak benda yang boleh diambil pengajaran dari novel2 ni.
   
    Antaranya tanggapan wanita2 atau jejaka2 metrosexual, bukan homo je yang metro, tentang cara berpakaian. Mungkin bagi sesetengah jejaka yang bajet ‘macho’ tak mengaku mereka ni metrosexual.

    Tapi percaya atau tidak, setiap dari kita mesti tak banyak sedikit ada rasa nak berfesyen, pakai baju berjenama, termasuk seluar dalam, tiap kali sikat rambut mesti kemas dan pakail gel atau minyak rambut, moisturiser dan pembersih muka wajib bawa setiap kali bercuti atau tidur rumah kawan, muka licin sebab cukur setiap hari, dan cukur bukan setakat muka je, kalau potong rambut tak main lah kat kedai potong rambut biasa, mesti nak ke ‘unisex salon’ sebab siap dengan servis cuci rambut. Haha, terasa ke?

    Jangan risau, ada bukan ‘gay’ atau homo, anda cuma metro, cuma nak ‘up’ sikit je dari orang lain, bak kata wanita di luar sana bila ditanya kenapa nak nampak cantik setiap masa, sebab nak menambah keyakinan diri berhadapan orang lain. Like that really work!

    Ada sesetengah orang tak mengaku metro sebab tersalah tafsir mereka ini dengan homo. Mungkin majoriti dari kalangan homo ini metro, tapi minoriti sahaja dari yang metro ni homo. Tapi ramai dari jejaka sekarang metro. Mungkin pengaruh persekitaran atau media hiburan atau status kerja dan keluarga atau sebab mak suruh, macam kes Tuah. Baik ummi!

    Berbalik kepada tanggapan berfesyen, kenapa mesti pakai cantik2 atau kemas2, paling tidak sesuai dengan masa, tempat dan keadaan sekeliling?

    Pada pandangan Tuah sebab nak ‘fit in’ dengan persekitaran. Macam pakai uniform sekolah, cuma sedikit je yang tak ikut peraturan berpakaian atau panjang rambut berpandukan yang sekolah wajibkan. Tuah pun sama, kalau boleh setiap aturan yang diberikan nak langgar selagi boleh. Rambut panjang, baju ‘tug out’, tali leher pakai cuma bila ke bilik guru, stokin pakai masa hari perhimpunan wajib je.

    Ada yang menganggap pakaian ni macam kostum. Kalau hari raya mesti pakai baju raya, pergi masjid paling tidak pakai baju Melayu, bersukan wajib pakai jersi, jumpa orang kenamaan mesti kena pakai tali leher. Tukang kipas sungguh!

    Bukan lah Tuah kata salah bila berniat nak ‘fit in’ dengan persekitaran atau berkostum di setiap keadaan, cuma jangan paksa orang lain sudah lah. Protokol lah konon. Terpulang anda nak pakai macamana, tapi jangan sampai persekitaran kita membentuk siapa kita, tapi kita yang membentuk persekitaran kita.

    Metrosexual tak salah, homosexual ya salah! Mungkin anda rasa anda homo, tapi anda cuma metro, dan jangan risau, metro sekarang dah normal. David Beckham pun metro. Jangan sampai mandi sampai satu jam, sikat rambut berjam-jam sudahlah!


Eat it!


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.