Tuesday, May 26, 2009

Dah Takdir Saya Kot...

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Abu Dzar Al-Ghifari r.a. menerangkan bahawa Nabi s.a.w.bersabda tentang apa yang baginda riwayatkan dai Rabbnya, sesungguhnya Dia berfirman:

"Wahai hamba-Ku, sesungguhnya Aku telah mengharamkan kezaliman kepada diri-Ku, dan Aku menjadikan kezaliman itu haram di antara kamu. Oleh kerana itu janganlah kami saling menzalimi"

Berdasarkan hadis ini, mengapa masih ramai yang tidak bersyukur dengan segala yang telah dikurniakan-Nya. Masih ramai yang beranggapan segala kejayaan yang dikecapi adalah atas usahanya semata2 tetapi segala bencana yang menimpa di salahkan pada takdir. Bukankah telah jelas Allah tidak berlaku zalim terhadap makhluk-Nya.

Allah ada menegur kaum musyrikin dalam surah Al-An'am 6:148 di mana orang musyrik mendakwa bahwa kemusyrikan mereka ini telah ditakdirkan-Nya. Walhal, bagaimana mereka tahu bahawa itu yang ditakdirkan kepada mereka.?

Dalam hadis tadi ada disebut:

"Barang siapa mendapat kebaikan maka hendaklah dia memuji Allah, dan barang siapa mendapat selain itu, maka janganlah mencela selain dirinya sendiri."

Memang segalanya telah ditakdirkan Allah dan ditulis di Luh Mahfuz, tapi Allah telah memberikan peluang kepada makhluk-Nya untuk memilih. Maka, semuanya bergantung pada pilihan kita, segala yang dipertanggung jawabkan kepada kita hanyalah pada pilihan kita.

Allah telah berjanji dalam surah Ibrahim 14:7 bahawa barang siapa yang bersyukur maka akan ditambah nikmat kepadanya, barang siapa kufur nikmat-Nya, maka azab Allah yang amat pedih menantinya.

Ada pulak yang tak cukup disalahkan takdir nak disalahkan pula syaitan. Dalam surah Ibrahim 14:22 ada diceritakan ketika setelah dihisab, syaitan berkata, "...tidak ada kekuasaan bagiku terhadapmu melainkan menyeru kamu mematuhi seruanku, oleh itu janganlah kamu mencerca aku tapi cercalah dirimu sendiri..." Maka, siapa yang perlu tanggung segala akibat daripada pilihan kita itu melainkan diri sendirilah.

Ha, sekarang nak salahkan takdir tak boleh, nak salahkan syaitan pun tak boleh juga, nak salahkan rakan sebaya pula ke? Or ibu bapa? Or guru? Huhu. Waakhirnya, kita juga yang perlu dipersalahkan, betul?

Apakah takdir kami satu group lagi semester 3?

*******

Pepatah Tuah: Biar korek hidung, jangan korek tabung

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

Perjalanan Yang Tidak Diduga (Ke Dah Duga?)

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Tiba2 anda dijemput dan dihadiahkan satu tiket iaitu KEMATIAN, tanpa anda duga atau pinta. Anda tidak perlu membayar tiket pelayaran itu kerana ianya percuma. Kenderaan anda akan disediakan jenis satu tempat duduk iaitu sebuah KERANDA.

Anda tidak perlu gusar berapa lama dan berapa jauh perjalanan tersebut kerana ia tetap akan tiba ke sebuah destinasi yang telah tersedia lama untuk anda. Anda juga tidak perlu menyediakan pasport dan visa perjalanan kerana ia tidak termasuk dalam syarat perjalanan.


Anda tidak perlu membayar wang kerana kerana ianya percuma. Di sana, anda akan disambut oleh dua malaikat iaitu MUNGKAR dan NAKIR bukannya pegawai imegresen maupun pramugara/i. Buku catatan anda akan dibuka dan bukannya pasport dan visa perjalanan. Anda tidak perlu risau kerana tempat anda telah disedia.

Tempat tidur anda bukanlah hotel lima bintang tapi di dalam kubur sebuah LIANG LAHAD. Anda akan dihidangkan dengan suara2 pertanyaan 2 malaikat tadi, bukannya lagu2 merdu suara penyanyi yang anda biasa dengar di dunia dulu. Kawan2 anda bukan lagi sanak saudara atau rakan2 dan teman2 di dunia dulu tetapi mungkin kala jengking yang gigitannya 1000 tahun tidak mungkin hilang, ular berbisa atau Al-Quran Al-Karim.

Anda tidak ditanya berapa lama anda mahu tinggal di sana kerana anda akan kekal sehingga kiamat tiba. Bukan harta dunia yang anda ditinggalkan yang akan dipersoalkan tetapi amalan2 dan kebajikan untuk menjadi teman dalam menghadapi ALAM BARZAH ini.

Anda tidak akan dihidangkan dengan makanan atau minuman yang lazat2 seperti di dunia dulu tetapi azab2 kubur yang telah dijanjikan Allah untuk mereka yang menzalimi diri sendiri di dunia dulu.

Namun, perjalanan ini tidak berhenti setakat ini. Adalah mustahil untuk anda pulang semula ke pangkuan keluarga di dunia tetapi anda akan meneruskan perjalanan ke tempat seterusnya, HARI PENGADILAN yang akan berlangsung di PADANG MAHSYAR.

Dan akhirnya di sana akan ditentukan destinasi utama anda sepanjang menjadi hamba Allah, samada SYURGA atau NERAKA.

*******

Pepatah Tuah: Berapa berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul seguni beras

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.