Monday, January 17, 2011

Nak Tergadah Lepas Terhantuk?

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Masa tengah berbual dengan kawan2, tiba2 salah seorang terfikir suatu situasi yang wujud dikalangan teman2. Iaitu ramainya pelajar yang beriman dengan hari peperiksaan; dengan hati, lidah dan perbuatan.

Mereka yakin dan percaya dengan hati yang hari peperiksaan akan tiba, akuinya dengan kata2 dan mengiyakan dan membuktikan dengan perbuatan iaitu dengan blajar setiap masa. Pendeknya, mereka percaya, mengaku dan membuktikan akan datangnya hari peperiksaan.

Setiap kali akan datangnya hari peperiksaan mereka akan membuktikan keimanan mereka ini dengan sentiasa bercakap mengenainya dan belajar bersungguh2 sehingga akhirnya mewujudkan keyakinan tersebut.

Namun, tidak ramai dari para pelajar yang betul2 beriman dengan hari kiamat, hari kebangkitan, hari penghitungan dan hari pembalasan. Buktinya, masih ramai yang bukan sahaja buat maksiat tanpa henti malah tanpa segan silu bercerita dan berkongsi hal tersebut dengan orang ramai.

Seperti dalam sebuah hadis riwayat Imam Bukhari, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud,

“jika engkau tidak malu, maka berbuatlah sesuka hatimu.”

Maka, tanpa rasa malu mereka melakukan maksiat dikhalayak ramai. Tidak kira samada dosa kecil atau besar mereka lakukan tanpa henti, seperti hari pembalasan tidak akan tiba, langsung.

Mungkin, keimanan terhadap hari peperiksaan begitu kuat memberi impak kerana mereka pernah melaluinya sebelum ini berkali2. Atau, kerana sudah tahu bila dan di mana akan berlangsungnya hari peperiksaan. Kerana siksaan di hari peperiksaan yang masih dirasakan menyebabkan mereka sentiasa bersiap sedia untuk menghadapinya.

Mungkin, apabila sudah tahu bila dan di mana atau sudah mengalaminya baru mereka akan beriman dan percaya akan kedatangan hari tersebut. Tetapi ketika itu sudah terlambat. Seperti dalam surah Fatir, 35, ayat ke-37 yang bermaksud,

“dan mereka berteriak di dalam neraka itu, ‘ya tuhan kami, keluarkanlah kami, nescaya kami akan mengerjakan kebajikan yang berlainan dengan yang telah kami kerjakan dahulu...’

Adakah setelah menjadi orang2 dalam surah tersebut baru mereka mahu beriman? Bagaimana pula dengan Tuah dan anda? Tuah memang tidak mahu. Well, the choice is yours. Jangan dan terhantuk baru nak tergadah.

Wallahualam.

~layan lagu ni, teringat zaman sekolah, berpesta atas kubur Cina kat belakang sekolah~

p/s: final exam dah mula siang tadi, doakan kejayaan Tuah dan kawan2.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

No comments:

Post a Comment

Write a great comment, not the good one, thanks!