Friday, April 22, 2011

Ada Orang Nak Kahwin Sudah

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Hujung minggu lepas keluarga Tuah buat rombongan merisik dan meminang buat pertama kalinya. Jangan risau kerana rombongan ini bukan untuk Tuah, tetapi untuk abang long Tuah.

Sampai ke Temerloh satu keluarga pergi, cuma Tuah yang tertinggal di sini. Sedihnya hidup di perantauan, banyak benda tertinggal dan terlepas, huhu.

Berkenaan dengan yang dipinang, cuma sedikit sahaja info yang Tuah tahu.
1) Perempuan (semestinya),
2) Sharifah Nurul Najwa (namanya Sharifah semestinya),
3) orang Temerloh, Pahang
4) bekas pelajar UIAM (kalau tidak silap, jurusan tidak tahu).
Itu sahaja.

Satu lagi, kalau tidak silap pelajar tahfiz dulu. Mesti seorang Hafizah a.k.a. pelindung @ hafal Al-Quran. Alangkah beruntungnya abang Tuah dapat beristeri seorang Hafizah, alhamdulillah. Minta2 Tuah pun dapat isteri Hafizah juga, ameen.

Moga segala urusan berjalan lancar dari proses merisik, meminang, bertunang, nikah dan selepas nikah sehingga akhir hayat, ameen.

Jadi, abang kedua Tuah pula yang menunggu giliran. Jangan tunggu lama2 sudahlah. Kemudian, Tuah pula. Bila lagi? Kata orang sahaja lebih, huhu.


Nasihat Tuah buat Abang Eddy, jaga pergaulan dengan beliau, kerana ramai yang berbuat dosa di saat hampir menikah seperti sms yang menggoncang jiwa walau hanya peringatan bangun subuh atau tazkirah. Kalau boleh biar suci perhubungan tersebut sehingga tiba saat akad nikah nanti. Sabarlah sedikit.

Wallahualam.


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.