Tuesday, February 15, 2011

Hujan Datang Lagi

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Masa mula2 datang ke Indonesia ini ada satu lagi azam Tuah selain mahu belajar menjadi seorang doktor yang bagus. Iaitu mahu mendalami ilmu agama dengan a’lim ulama’ yang ada di sana. Almaklum Indonesia memang terkenal dengan a’lim ulama’nya.

Indonesia juga terkenal dengan gerakan2 Islam yang kuat berusaha untuk memartabatkan semula Islam di mata dunia dan menghidupkan semula sistem kekhalifahan Islam yang pernah runtuh di Turki dulu, selain merupakan negara yang mempunyai umat Islam teramai di dunia.

Lagipun, masa di Malaysia dulu Tuah bukanlah hasil sebuah sekolah agama yang baik. Bukan sekolah yang tidak baik tetapi diri dan kawan2 yang terlena dengan dunia. Lepas tamat masa di kolej baru terfikir balik ruginya rasa tidak memanfaatkan suasana Islam di sekolah dulu.

Sesampainya di sini, selama seminggu mula merapatkan diri dengan masyarakat setempat. Berkenal2lan dengan adat dan budaya setempat, suatu yang sangat penting dilakukan oleh seorang musafir ketika mahu mula bermastautin di suatu tempat.

Dalam berkenalan dengan masyarakat kampung di sekitar, Tuah juga cuba mencari sumber2 untuk mendalami ilmu agama. Walau tidak banyak, tapi berbaloi atau lumayan jugalah.

Ada beberapa kelas agama yang dijalankan di masjid2 sekitar asrama dan berdekatan asarama. Disamping aktiviti2 keronahian yang dijalankan persatuan pelajar Malaysia di sini. Ditambah dengan usaha rakan2 yang rajin menemani ke mana2 program kerohanian.

Punyalah kuat iman masa itu sampai banyak buku agama Tuah habis baca. Ada yang Tuah tidak pernah buka walau buku tersebut ada di rumah di Malaysia tapi di sini semangat sangat kuat membara. Khatam Al-Quran juga sangat kerap. Solat jemaah pun tak tinggal.

Namun, seperti kata pepatah ‘disangka hujan sampai ke petang, rupanya panas di tengahari’. Semangat tersebut hilang. Mungkin ujian keimanan dari Allah. Mungkin termakan dengan bisikan syaitan, atau teman2 yang suka buat benda lagha. Mungkin juga kerana kurangnya kesedaran dalam diri untuk menjaga hati ketika tengah subur dengan pohon keimanan.

Sampaikan masa itu sempat nasihat seorang teman perempuan yang meminta pendapat tentang berpacaran. Dengan lantang Tuah menjawab cuba bersabar dan ingat orang tua, bukan kesiankan diri yang sering kesunyian sementara sebelum berkahwin. Masa terasa diri ini ‘ustaz’ dulu.

Tapi, sekarang setelah banyak ujian diberikan Allah samada berkaitan dengan iman, ikhwah, mahupun pelajaran, tahap keimanan yang dulu tu terasa sangat jauh berbeza. Rasa nikmat hidup sudah kurang kerana kurang bersyukur dengan nikmat dan rahmat-Nya.

Akhir2 ini terasa doa yang dipanjatkan kepada Allah supaya diberi petunjuk ke jalan yang lurus dan dibantu untuk meningkatkan semula iman termakbul sudah. Alhamdulillah. Mungkin kerana telah bertukar suasana sekitar membuatkan hati mula merindui kembali penciptanya.

Semoga hujan rahmat yang berhenti di tengahari tadi akan turun kembali membasahi hati ini tanpa henti selagi jantung belum berhenti berdetik. Dan semoga azam yang ditanam dahulu dapat dilaksanakan sebelum berangkat pulang ke tanah air menabur bakti di sana. InsyaAllah.

Wallahualam.Ps:
1) tengah sibuk cerita Tunisia dan Mesir sekarang ini. Mungkin petanda kebangkitan Islam. Semoga dapat ikut sama dalam usaha tersebut.
2) bilalah akan diadakan pilihan raya umum di Malaysia ni? Tidak sabar mahu mengundi buat pertama kali! Anda dah daftar sebagai pemilih ke belum? Sila2.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

2 comments:

Write a great comment, not the good one, thanks!