Wednesday, January 5, 2011

Tuah Dan Seni 2

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Pertengahan bulan lepas, mahasiswa Malaysia angkatan 2008 Universitas Padjajaran dari Fakultas Kedokteran, Kedokteran Gigi dan Farmasi sekali lagi telah mengadakan suatu program tahunan yang tujuan utamanya untuk mengeratkan hubungan silaturrahim sesama angkatan.

Juga, sekali lagi Tuah telah dijemput untuk membuat persembahan, pada awalnya. Bagaimanapun, pada akhirnya terasa macam terpaksa pula buat persembahan tersebut, kerana mewakili mahasiswa FK yang begitu ‘sibuk’ sehingga tiada masa untuk terlibat sama.

Walaupun terasa seperti orang luar semenjak dua menjak ini, tetapi kerana telah diajak maka Tuah buat dengan senang hatinya. Tidak kira samada bagus atau tidak, yang penting semua dapat bergembira dan mendapat manfaat dari persembahan tersebut.

Jadi, sekali lagi dengan tidak malunya Tuah membuat persembahan atas pentas. Dan, kali ini Tuah buat persembahan boria, seperti di sekolah menengah dahulu. Jika ada persembahan mewakili tingkatan, maka tingkatan Tuah akan buat boria, dengan liriknya digubah sesuai acara, seperti hari guru dan sebagainya.

Tetapi, ini pertama kali Tuah mencipta atau menulis liriknya. Biasanya, Tuah akan menyanyikan lagu orang lain, saduran or ‘cover song’. Kerana ini acara angkatan, maka Tuah buat lirik sendiri yang ada kaitan dengan teman2 seangkatan.

Namun, persembahan tersebut agak memalukan kerana sangat buruk disebabkan kami berenam hanya berlatih selama sejam. Tapi, liriknya mendapat tepukan gemuruh teman2. Terima kasih semua atas sokongannya.

Jadi, buat masa ini Tuah telah terlibat dengan 8 jenis cabang seni. Menyanyi, menari, berlakon, bermain alat musik, mengarah, menulis skrip, berpuisi dan yang terbaru mencipta lirik lagu. Menulis novel atau buku belum lagi, akan datang tidak lama lagi, insyaAllah.

Antara semuanya, yang paling Tuah suka adalah menjadi penulis skrip dan mengarah. Sebabnya, Tuah suka menulis cerita, bercerita dan menonton filem atau siri televisyen. Jadi, kalau membuat filem terasa puas.

Tuah adalah jenis orang yang suka mengkritik dan mencari kesalahan orang lain dalam persembahan mereka, samada nyanyian, lakonan, filem dan sebagainya. Kalau tengok persembahan pentas Tuah akan cari orang tersalah lirik atau skrip, terlupa langkah tarian atau set yang tidak sesuai dengan sketsa yang hendak dipersembahkan.

Apabila sampai giliran membuat persembahan, Tuah akan cuba untuk tidak mengulangi kesalahan2 yang dilakukan oleh mereka tadi. Tuah akan cuba sebaik mungkin untuk tidak mendapat kritikan2 yang tidak sepatutnya Tuah dapat.

Sama seperti hidup, Tuah akan cuba untuk mengambil iktibar dari kesalahan2 orang lain untuk dijadikan pedoman dan sempadan untuk menjadikan ‘persembahan’ Tuah yang terbaik kepada pengarah sekalian alam, Allah s.w.t.

Kalau boleh Tuah akan cuba menegur kesalahan2 mereka yang bersalah selagi Tuah nampak atau tahu. Tidak kira samada mereka itu keluarga, teman2 mahupun mereka yang tidak dikenali. Samada tua atau muda, Muslim atau tidak.

Kalau kita menunggu sehingga kita berubah menjadi alim atau warak baru mahu mula menegur maka sampai bila2 kita akan merasa susah untuk berubah. Ini kerana suasana disekitar kita yang tidak baik akan memberi kesan yang tidak baik kepada diri kita dalam proses untuk berubah.

Jadi, semasa kita berubah menjadi baik sedikit demi sedikit kita usahakan juga supaya persekitaran kita juga berubah menjadi baik sedikit demi sedikit. Kalau nak masuk syurga jangan masuk sendirian. Bawa sekali keluarga, teman2 dan orang lain sebanyak yang kita mampu.

Wallahualam.Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

2 comments:

Write a great comment, not the good one, thanks!