Sunday, January 9, 2011

Kutuk Islam: Bantuan Dari Allah

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Masa dengar taklim kat Cikuda malam semalam, baru perasan yang Allah s.w.t. telah menunjukkan betapa Maha Pengasih dan Penyayangnya Dia terhadap hambanya terutama yang Muslim dan yang mahu menjadi Muslim.

Kalau sebelum ini Tuah selalu terfikir yang cubaan2 untuk menghina dan mengutuk Islam yang dilakukan oleh para pembenci Islam seperti Geert Wilders, Salman Rushdi dan banyak lagi pertubuhan2 yang wujud untuk menghina Islam adalah ujian Allah semata2 untuk umat Islam supaya bersabar dan berusaha menaikkan semula nama Islam.

Tetapi, ini merupakan nikmat daripada Allah untuk memudahkan para Daienya untuk berdakwah kepada bukan Muslim. Ini kerana, selepas Islam dikecam dengan keganasan dan keburukan2 yang berbagai, ramai dari kalangan bukan Muslim yang ingin mencari tahu apa Islam itu sebenarnya.

Ramai dari mereka ini datang berjumpa dengan para Daie yang ada berdekatan mereka untuk mendengar penjelasan yang langsung dari seorang Muslim tentang tohmahan2 yang dilemparkan kepada Islam dan penganutnya.

Ini secara tidak langsung mendekatkan mereka dengan para Daie tanpa perlu seorang Daie itu cuba untuk mendekati mereka ini. Mereka bukan sahaja mahu mendekati para Daie malah mahu mendengar penjelasan atau dakwah dari para Daie yang mana bukan sesuatu yang mudah di saat ini.

Dan hasilnya, Islam menjadi agama yang paling pesat berkembang di seluruh dunia terutamanya di Eropah. Walau begitu banyak usaha dilakukan oleh Geert Wilder untuk menghina Islam, Islam kini merupakan agama yang paling pesat berkembang di Belanda dengan kadar 6% setahun. Alhamdulillah.

Terutamanya selapas tragedi serangan terhadap Worls Trade Centre pada 11 September 2001, Islam menjadi pusat perhatian dunia. Walaupun banyak tuduhan keganasan diarahkan kepada Islam, banyak juga orang bukan Muslim yang mula bercerita atau berminat hendak mengetahui apa itu Islam.

Selain kesedaran untuk beragama, ramai yang berpaling kepada Islam sebagai solusi kepada masalah2 mereka. Dikalangan umat Islam sendiri, mereka telah bersatu untuk melindungi diri, keluarga dan agama mereka.

Kalau sebelum ini mereka begitu leka dengan hal2 duniawi, namun kini mereka lebih dekat dengan Islam dan kelompok2 Muslim. Ini kerana, mereka telah dikutuk atau dihina oleh masyarakat sekitar mereka kerana mereka seorang Muslim.

Dengan bergabung dengan kelompok2 Muslim ini, mereka bukan sahaja dapat berlindung malah lebih dekat dengan Islam itu sendiri. Seperti para remaja berketurunan Pakistan-Muslim di Amerika Syarikat, mereka yang sebelum ini tidak mengamalkan ajaran Islam kini lebih suka berkumpul dengan teman2 Muslim mereka dan mewujudkan ukhwah antara mereka.

Semua ini bukan sahaja dapat membantu menaikkan semula nama Islam malah telah memudahkan para Daie untuk melakukan kerja mereka tanpa berusaha untuk mencari mereka2 ini tetapi mereka yang datang kepada para Daie tersebut. Betapa Pengasih dan Penyayangnya Allah kepada umat Islam dan para pejuang agama-Nya ini. Alhamdulillah.

Oleh itu, jangan pernah menyerah dengan nikmat Allah kerana kadang2 nikmat Allah itu selalu datang dalam sembunyi2 tanpa kita sedari. Jangan pernah menyerah untuk terus memartabatkan agama-Nya kerana Allah akan sentiasa membantu kita. Ayuh teman2 Daieku, kerja yang lebih keras jom!


Wallahualam.p/s: final exam starting nextweek and will fining in 4 weeks time, wish me luck and success, amin!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

No comments:

Post a Comment

Write a great comment, not the good one, thanks!