Monday, December 20, 2010

Dua Perempuan

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Dalam perjalanan pulang ke rumah dari bandar menaiki pengangkutan awam, Tuah duduk besetentang dengan seorang perempuan yang sebaya. Seperti biasa, lelaki jika melihat perempuan yang cantik mesti terkesima sekejap, sesaat atau seminit lamanya.

Mahu dibuat bagaimana, sudah tertengok dan terdapat rezeki. Orang kata rezeki jangan ditolak, bala jangan dicari. Persoalannya, adakah ini yang dinamakan rezeki?

Sewaktu di sekolah dahulu, Tuah biasa mendengar sebuah hadis di mana Nabi s.a.w di tanya sahabatnya mengenai hukum memandang wanita tanpa ia sengaja. Lalu Baginda s.a.w. menjawab, “Pandangan pertama (tanpa sengaja) kamu tidak berdosa. Dan berdosa pandangan kamu berikutnya (yang disengaja).”

So, berdasarkan hadis ini maka memang rezekilah namanya. Tapi, cuma kerlipan yang pertama sahaja. Yang kedua dan yang keseratus sudah namanya dosa, bala. Bukan main tenung lagi Tuah pada perempuan itu. Minta2 dia tidak perasan.

Lepas berkenalan dan berbual2 beberapa minit, dia pun turun. Tuah tiba2 terasa rindu, walau baru berjumpa dan berpisah tidak sampai sejam. Menyesal rasanya tidak meminta nombor telefon dia.

Tengah2 menyesal sebentar tadi, tiba2 seorang perempuan lain masuk. Kalau yang tadi itu bertudung. Tapi, yang ini jangan kata mahu bertudung, bajunya pun ketat dan siap dengan skirt pendek lagi. Pergh! Berderau iman masa itu.

Kemudian, baru Tuah perasan bahawa ini merupakan ujian daripada Allah, mahu menunjukkan betapa lemahnya iman Tuah. Yang tadi pun Tuah boleh galak berbual, apalagi dengan yang ini. Astaghfirullah.

Jadi, kerana sudah perasan yang ini ujian Allah, maka Tuah tidak menegur perempuan itu. Tetapi, dia yang menegur. Boleh pula dia kata Tuah sombong. Walau sudah biasa dituduh sombong, Tuah tetap tidak suka mendengarnya. Lebih2 lagi jika Tuah tidak berniat untuk menyombong.

Mula, cerita pasal Malaysia. Kemudian pasal hubungan Malaysia dan Indonesia. Bila dia tanya, macamana keadaan sosial remaja di Malaysia. Adakah lebih baik atau lebih buruk dari Indonesia?

Tuah tidak tahu mahu bilang apa. Kalau mahu diikutkan lebih kurang sama sahaja keruntuhan moral remaja di kedua2 negara. Tapi, dari segi ketinggian budia pekerti dan adab rasanya remaja Malaysia lebih baik.

Namun, dari segi suara dan pendapat, pemuda pemudi Indonesia lebih kuat dan tinggi suaranya. Jika di Malaysia, pemuda yang bersuara lantang pasti meminati dunia politik. Kalau tidak, mereka lebih memikirkan diri sendiri dan tidak mempedulikan masyarakat sekitarnya.

Kalau di Indonesia, remajanya memang suka menyuarakan pendapat, samada didengari oleh pemerintahnya atau tidak. Dan, mereka lebih suka menggunakan demonstrasi dan piket sebagai saluran untuk menyuarakannya. Tidak seperti di Malaysia yang lebih suka cara yang lebih aman, bagi mereka dan orang sekitarnya.

Seterusnya, Tuah cakap remaja2 dan pemuda2 Malaysia kini sudah dipengaruhi oleh cara fikir orang Indonesia ini. Contohnya, mereka kini sudah mula memberontak, samada terhadap keluarga mahupun pihak sekolah. Tetapi, tidak sekeras orang Indonesia.

Selepas itu, giliran Tuah pula untuk bertanya...

(bersambung...)
Sincerely by,
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

No comments:

Post a Comment

Write a great comment, not the good one, thanks!