Wednesday, March 3, 2010

Kau Jumpa, Kau Suka, Kau Takluk...Hatiku

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Hari ini bertarikh 3 Mac, bersamaan dengan hari lahir abang kepada Tuah, Almalik Azlan. Maka dengan ini, Tuah nak ucapkan selamat hari lahir yang ke-25 buat beliau. Semoga panjang umur, murah rezeki dan sentiasa di dalam rahmat dan perlindungan Allah. Dan, dapat jodoh segera, hehe. Amin.

****************************************************************************************************************

Siapa pernah dengar ayat ini:

VENI VIDI VICI,

maksudnya:

AKU DATANG, AKU LIHAT, AKU TAKLUK?

Ini merupakan ayat popular yang biasa disebut apabila bercerita mengenai Gaius Julius Cezar. Dia merupakan seorang diktator yang terkenal di zaman Empayar Rom dahulu. Pada zaman tersebut, kalau tidak silap, Rom telah menguasai 1/3 dunia, lebih separuh bertambah ketika di bawah kekuasaan dia.

Tapi, empayar yang dibangunkannya musnah di zaman anak saudara dia, Julius Augustus Cezar a.k.a. Octavius. Ada sumber sejarah mengatakan sebab keruntuhan ini ialah seorang perempuan bernama Cleopatra, seorang permaisuri Mesir ketika itu, yang juga menjadi perhatian ketua tentera empayar Rom ketika itu, Mark Antony. Memang terbaiklah Tuah boleh ingat sampai sekarang semua ini.

Kalau tengok kes Napolean Bonaparte, seorang emperor di Perancis dan raja di Itali, sebab kejatuahan empayar dia juga ialah kerana seorang perempuan, kalau tidak silap nama dia Marie Louise dari Austria.

Kalau tengok pemimpin2 dunia yang lain macam Alexander The Great, King Henry VIII, Hercules dan lain2 juga jatuh atau mati di sebabkan oleh perempuan. Cuma dalam kes King Henry VIII dan Napolean Bonaparte mereka lebih mengejar untuk mendapatkan keturunan, maka berlaku konflik di situ. Kalau kes Alexander dan Hercules di sebabkan oleh kecemburuan isteri atau pasangan masing2.

Cuba tengok sebab berlakunya perang antara Troy dan Greek, juga kerana seorang perempuan. Oleh sebab berlakunya perang itu, Troy hancur lebur, langsung tiada tinggalan yang boleh jadi bukti jelas kewujudan kota tersebut. Memang dahsyat perang tersebut, hanya keranan seorang perempuan.

Nampak macam semuanya salah perempuan.

Tapi, hakikatnya, lelaki2 itu juga turut bersalah. Kalaulah tidak terpengaruh dengan pujuk rayu dan godaan perempuan2 tersebut maka tidak berlaku kemusnahan dalam karier mereka masing2. Even Nabi Adam a.s. juga terpengaruh dengan godaan Hawa. Betapa besarnya pengaruh seorang perempuan.

Dewasa ini, banyak masalah sosial yang nampak macam berpunca dari lelaki atau perempuan. Namun, sebenarnya, dua2 yang bersalah. Jangan hanya tahu menuding jari tapi kesalahan sendiri tidak disedari. Semut di seberang nampak, gajah depan mata tidak kelihatan di pandangan. Macam biasa ummi Tuah kata, kekotoran belakang telinga orang sahaja yang kita nampak, sendiri punya tidak pula.

Maka, cermin2lah diri, sebelum melihat salah orang lain. Bukan tidak boleh untuk menegur sesama manusia, tapi janganlah menjadi seorang hipokrit, yang hanya pandai berkata2. Kalau boleh sebelum proses menegur orang berlaku pastikan kita tidak melakukannya, atau kita telah mula untuk tidak melakukannya.

Contohnya, macam seorang daie di tempat Tuah belajar ini yang sibuk membicarakan tentang betapa haramnya ber’couple’. Tapi, dia sendiri tidak menjaga tingkah laku dan adab pergaulan sehingga pernah ditegur namun tidak juga berubah. Kalau dia baca post ini, tolong ubah ya, Tuah tidak mampu menanggung ‘seksa’ mangganinya lagi, tergoda juga nanti pula, wakaka.

Akhir kata, tepuk dada, tanya iman. Sendiri mahu ingatlah. Semoga kita semua berada di jalan yang lurus selamanya, dan tergolong dalam kalangan orang yang diredhai Allah dan dimasukkan ke dalam syurga-Nya yang maha nikmat.


~dia yang bernama Gaius Julis Cezar~

Wallahualam.

P/s:
1) kerja lab aktiviti untuk Jumaat tidak siap lagi, boleh pula buat post baru ini, haha.
2) ada kawan Tuah yang mahu berkahwin bulan depan. Moga termakbul dan kekal bahagia sepanjang hayat.
3) bila pula giliran Tuah ni? Lama lagi rasanya, tidak bersedia lagi ini, calon sudah ada, haa.
4) ada yang minta dibuat sambungan post 'Tuah Nak Kahwin Dengan...', Sudah siap, cuma akan di terbit pada post yang ke-200 nanti, hehe.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

2 comments:

 1. Post ke 200? lambat tuuuu...

  banyak ceriter lelaki rosak di sebabkan kalah dengan wanita..biaserlah tu. Cumanya kita nak amik pengajaran atau tidak.

  Pasal daie tu, dia bukan daie kot, mufti..tapi mufti pun ade hikmah. Tin kosong kot...ntahlah.

  Untuk makluman sambutan hari jadi almalik dengan ayahanda nyer akan dibuat serentak masa cuti sekolah nanti.

  ReplyDelete
 2. salam,
  hehe, saja nak tgk selama itu ada 'perubahan' hati x...
  aar ek, tu bukan daie, tp mufti, keje nak mengahalal-haramkan saja..
  pastu bile tegur org nk pedas je..
  mmg tin kosong yg dah berkarat tp xbleh di recycle! haha

  alah, saja je nk buat org kat sini jeles cite pasal besdey party almalik n ayahandanya

  ReplyDelete

Write a great comment, not the good one, thanks!