Saturday, April 18, 2009

Makan Dengan Tangan

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Masa iftar hari Khamis lepas ada kawan yang makan sekali tanya Tuah kenapa makan dengan tangan ni jadi sunnah. Memang sunnah sebab Rasulullah makan dengan tangan, tapi mesti ada rahsia disebaliknya. So, apa yang Tuah jawab setelah pikir punya pikir, perah segala ilmu yang ada. Finally Tuah jawab simple saja.

Setiap bangsa di dunia ini punya budaya tersendiri. Oleh sebab makan itu satu perkara yang wajib dalam hidup, cara makan juga merupakan satu budaya. Masing-masing bangsa ada budaya mereka tersendiri bagaimana mereka makan. Misalnya orang Cina menggunakan kayu chopstick dan orang Barat pula menggunakan sudu dan garfu. Tentu ada sebab yang rasional kenapa mereka amalkan cara itu.

Orang Melayu makan biasanya menggunakan tangan kanan. Apakah rasionalnya dan kenapa orang Melayu makan dengan tangan? Soalan ini dijawab dengan mudah di akhir abad ke 19 oleh seorang kerabat diraja Kedah yang menetap di Selangor kalau tak silap bernama Tengku Kudin. Perkara ini diceritakan oleh seorang isteri pegawai tinggi British yang berkhidmat di Selangor pada masa itu dalam bukunya "Chersonese – The Guilding Off" oleh Emilly Innes. Ceritanya macam ni.

Pada suatu hari Tengku Kudin telah dijemput oleh British Resident menghadiri satu jamuan makan malam di rumah resident tersebut. Ketika semua tetamu jemputan telah bersedia untuk menghadapi hidangan, Tengku Kudin tiba-tiba bangun menuju ke arah paip air dan membasuh tangannya. Tanpa menghiraukan orang lain semuanya menggunakan sudu dan garfu, beliau dengan selamba menyuap makanan ke mulutnya dengan tangannya.

Telatah Tengku Kudin ini diperhatikan oleh seorang wanita Inggeris yang kebetulan duduk di sisinya. Merasa tertarik dengan perlakuan Tengku Kudin itu wanita tersebut lantas bertanya:

"Kenapa anda makan dengan tangan? Bukankah menggunakan sudu dan garfu itu lebih bersih dan lebih sopan?"

Dengan selamba Tengku Kudin menjawab lantang dan dapat didengari oleh orang lain. Katanya:

"Saya makan dengan menggunakan tangan saya sekurang-kurangnya ada tiga sebab:


Pertama: Saya tahu tangan saya lebih bersih dari sudu dan garfu sebab saya sendiri yang membasuhnya – bukan orang lain. Sudu dan garfu itu dibasuh oleh orang lain yang belum tentu cukup bersih.

Kedua: Saya yakin tangan saya lebih bersih kerana tangan saya hanya saya seorang saja yang menggunakannya – tidak pernah dipinjam oleh orang lain, sedangkan sudu dan garfu itu ramai yang pernah menggunakannya

Ketiga: Saya percaya tangan saya lebih bersih kerana ia tidak pernah jatuh dalam longkang.

Jawapan Tengku Kudin ini menjadikan semua orang yang mendengarnya terlopong. Kalau sebelum itu ada antara mereka yang tersenyum sinis melihat Tengku Kudin menyuap makanannya dengan tangan tapi selepas itu masing-masing mengangguk mungkin kerana memikirkan ada logiknya jawapan tersebut.

Rasulullah pun makan menggunakan tangan, dan sunat selepas makan kita menjilat tangan tu. Ada yang kata di hujung jari tu mengandungi enzim yang boleh membantu untuk mempercepatkan proses pencernaan. Wallahualam.

p/s: pasal sunnah tu cuba cari sendiri, Tuah tak ingatlah.

*******

Pepatah Tuah: Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kereta pun boleh undur, terlajak kapal terbang takde gear reverse, sori...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

6 comments:

 1. wah,blog ini sudah bertukar wajah dan boleh dikomen..
  makan ngn tangan lagi nikmat!

  ReplyDelete
 2. salam,
  saja je cactuz nk perli ayah Nik Aziz Nik Mat...
  nikmat tu cuma di rasai org yg suka mkn dgn tgn je...

  ReplyDelete
 3. aiyoo,komen saya telah disalah tafsir.
  tuan guru nik aziz, sy xbersalah!

  ReplyDelete
 4. salam,
  knplebih syok dgn tgn r joe?
  has jgn cuak, nnt terberak2 plak, wakaka

  ReplyDelete
 5. Kenapa ada nama saya di sini ni?
  Sudah lah main nama bapa saya.
  Saya pasti anda semua bukan orang Kelantan.
  Kalau orang Kelantan dah lama kena sumbat budu laju-laju dalam hidung.

  ReplyDelete

Write a great comment, not the good one, thanks!