Monday, April 20, 2009

Azan 24 Jam Di Seluruh Dunia

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Sesuatu yang tak pernah terjangkau oleh fikiran Tuah. Subhanallah. Semalam tengok google earth, saje2 je nak tengok rumah sebab rindu sangat ni. Tak dapat tengok real dapat yg internetnya pun oklah. Masa tu terpikir pasal berapa banyak negara Islam sepanjang jalan Malaysia dan Indonesia ke Makkah. Tengok punya tengok Tuah dapat something yang menakjubkan.

Pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui 'Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah.' Dimulakan dengan Indonesia yang terletak dibahagian timur dengan ratusan kepulauan-nya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta. Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan bilal yang akan melaungkan Keagungan Allah S.W.T dan Nabi Muhammad S.A.W.


Proses ini akan bergerak kearah barat kepulauan Indonesia. Perbezaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam. Belumpun laungan Azan di serata Indonesia selesai, ianya bermula pula di Malaysia.


Berikutnya di-Burma dan dalam masa satu jam selepas Azan dilaungkan di Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh. Berikutnya laungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar dibarat India. Perbezaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangka masa ini, Azan akan berkumandang di seluruh Pakistan.


Belum berakhir di-Pakistan, Azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat. Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka masa ini, Azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman, Kuwait dan Iraq. Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik. Jarak masa Azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik adalah 9-1/2 jam.


Belumpun Azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, Azan Zuhur kini sudah mula dilaungkan di Indonesia. Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus.

Subhanallah, begitu hebat dan agungnya Islam! Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara (yang power habis!), akan bergegar satu dunia dengan laungan Azan tidak putus-putus.

Sama macam sunnah Rasulullah. Antara hikmah khilaf dalam ibadah kerana berpandukan perbuatan Rasulullah yang selalu berlainan maka setiap tindakan Rasulullah dalam beribadah berjalan setiap masa. Setiap sunnah Rasulullah dilakukan oleh berlainan individu, tapi tiada satu pun yang ketinggalan. Contohnya, ada yang solat subuh dengan qunut dan ada yang tidak. Maka kedua2 sunnah tersebut dilakukan serentak.

Allahu Akhbar!

*******

Pepatah Tuah: Biar korek hidung jangan korek tabung.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

3 comments:

 1. mana hang dapat pepatah tu tuah oi? haha...lawak gile

  memang azan akan berkumandang setiap masa takkan berhenti...subhanallah.
  dan alangkah beruntungnya kita sebagai manusia jika kita dapat menghayati azan yg satu itu.
  "marilah menuju kejayaan!"

  nway ada orang kata blog hang jambu..bukan aku...ngah2.

  ReplyDelete
 2. salam,
  mmg smart gila:
  -azan setiap masa tanpa henti,
  -klu dpt ikut 'haiya alal falah',
  -blog Tuah,
  -dan Tuah
  wakaka...
  tp, blog ni bkn jmbu, tp bloglah,
  mne ada pokok or akar kat cn...haha
  pepatah tu slalu jd amalan, hehe

  ReplyDelete
 3. salam..testing..huhu..dah bleh komen..

  ReplyDelete

Write a great comment, not the good one, thanks!