Saturday, May 14, 2011

Twilight Sehingga Breaking Dawn

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Siapa suka baca novel Twilight, Newmoon, Eclipse dan Breaking Dawn? Bukan setakat menonton filemnya sahaja. Saya pasti ramai yang berkata tidak minat. Ramai dikalangan kawan Tuah yang suka baca novel tidak suka siri novel ini melainkan mereka yang ‘hardcore’ baca novel.

Antara alasan mereka tidak meminati siri ini adalah jalan cerita yang membosankan dan kisah pontianak atau ‘vampire yang ‘typical’. Ada pula yang kata penulis novel ini terlalu feminin dan sexist. Tak kurang juga yang kata tahap kejiwangan novel2 ini sungguh meloyakan. Yang ini pasti lelaki yang ungkapkan.

Bagi Tuah selaku peminat novel2 berbahasa Inggeris, novel ini punya gaya atau ‘style’ yang tersendiri. Kalau anda peminat siri novel Harry Potter, novel ini tidak sesuai sama sekali dengan anda. Hal ini kerana novel Harry Potter adalah kisah kanak2. Tetapi, Tuah juga meminati siri tersebut kerana mempunyai unsur mistiknya yang tersendiri dan plot cerita yang mantap.

Seperti novel Harry Potter, novel Twilight tidak kurang hebat juga unsur mistik dan magisnya. Dan hal ini yang berjaya menarik minat Tuah untuk membaca novelnya. Kalau bab cintanya tidaklah begitu meloyakan berbanding filemnya. Novel ini selamat dari segi unsur2 lucah dan jiwang yang keterlaluan.

Kalau anda peminat Lord Of The Rings, pasti anda boleh menjadi peminat novel Breaking Dawn, novel keempat dalam siri ini. Kerana, terdapat unsur2 dramatik yang berjaya membuat Tuah untuk membaca sehingga habis novel ini.

Memang novel kedua dan ketiganya iaitu Newmoon dan Eclipse agak tidak ‘newmon’ dan ‘eclipse’ semata, namun tidak rugi jika anda membaca novel2 ini. Ini disebabkan jika anda berminat untuk menamatkan siri ini yang bermula dengan Twilight yang begitu menarik perhatian dan berakhir dengan Breaking Dawn yang bergitu tragis, maka seharusnya anda baca 2 novel yang ditengah2nya.

Pendek kata, tidak rugilah jika anda baca semua siri novel2 ini. Kalau anda peminat siri novel Shopaholic, Pretty Little Liars, Gossip Girl dan PS. I Love You pasti novel ini menjadi pilihan anda. Seperti mana Tuah meminati siri2 novel tersebut.

Siri Twilight bukan membosankan atau terlalu perlahan jalan ceritanya tetapi anda yang terlalu cepat ‘jump to the conclusion’; dasar lelaki! Cuba baca dengan tenang dan anda akan dapat apa yang mahu disampaikan penulis novelnya selain cerita mistik dan cinta tiga segi dalam siri Twilight ini.

Tak rugi punya!

P/s:
1) sudah lama Tuah tinggalkan Harry Potter dan Twilight Series ni. Sekarang tengah baca novel I Am Number Four oleh Pittacus Lore dan Siri The Immortals oleh Alyson Noel, best wooo!
2) Eat Pray Love berbaloi ke untuk dibaca?
3) ada cadangan novel yang best2 tak?
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

2 comments:

Write a great comment, not the good one, thanks!