Friday, November 26, 2010

Untitled


Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Tadi ada baca blog seorang teman, katanya letih menunjukkan muka gembira sementara hatinya berkata sebaliknya. Ada teman kata Tuah nampak macam santai sahaja menghadapi masalah2 yang dihadapi, walau betapa sulit dan besarnya masalah tersebut.

Adakalanya Tuah jawab balik dengan mengatakan buat apa nak buat muka sedih atau tunjukkan kesedihan kita pada orang lain? Bukan ada faedahnya, malah tidak bagus untuk orang lain. Apabila orang lihat kita bergembira tatkala dia berada dalam kesusahan, pasti akan sedikit menceriakan hatinya.

Tapi itu semua kata orang atau kata Tuah semata2. Realitinya tidak semudah itu.

Tuah sudah melatih diri sejak kecil lagi untuk tidak mengambil peduli dengan diri sendiri, samada dari segi mental mahupun fizikan, emosi dan perasaan. Apa yang berlaku telah berlaku, yang terjadi telahpun terjadi. Semuanya tinggal sejarah, jangan ambil kisah, dan jangan diulangi jika perlu.

Tidak perlu diulang2 fikir atau berkata2 mengenainya. Yang penting, tidak mengganggu orang lain, tidak mendatangkan masalah kepada orang lain. Walau kadang2 rasa kasihan pada hati yang pedih diperlakukan sedemikian, namun hidup perlu diteruskan untuk mencapai mimpi di masa hadapan.

Tidak pernah terfikir untuk menceritakan masalah kepada keluarga mahupun kawan2, lebih2 lagi Tuah sort of counselor kepada teman2. Tapi, hakikatnya diri sendiri yang tehempap dengan banyak masalah orang lain, ketika masalah diri bertimbun2 lagi.

Walau bagaimanapun, hidup tidak selalunya indah. Dan hidup yang tidak mengandungi masalah merupakan hidup yang tidak menyeronokkan dan membosankan. Setuju? Atau setuju untuk tidak setuju?

Wallahualam.
 
 ~macam best je live action movie Pokemon ni~

 p/s:
1)kalau ada isteri mungkin Tuah akan mula kongsi masalah dengan orang lain, iaitu dengan si isteri. Atau dengan awek pun boleh? Haha
2)ada yang suruh Tuah kongsikan masalah Tuah dengan pembaca blog ini, tapi Tuah tidak mahu membebankan para pembaca sekalian dengan masalah2 Tuah. Kerana mereka juga pastinya punya masalah masing2
3)semoga kita semua berada dalam perlindungandan rahmat Allah s.w.tSincerely by,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

No comments:

Post a Comment

Write a great comment, not the good one, thanks!