Friday, August 13, 2010

Cuti...cuti...cuti...

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Last aidilfitri, I give you my heart,
but the very next day you gave it away;
this year to save me the tears,
I give to someone special...

(edited from Taylor Swift – Last Christmas)

**********************************************************************************

Alhamdulillahirabbilalamin, petang tadi Tuah telah dengan selamatnya menjejakkan kaki ke bumi cinta, Malaysia kerana cuti akhir semester setelah kali terakhir ialah pada 30 Ogos tahun lepas. Cuti yang sangat pendek ini akan Tuah manfaatkan sebaiknya untuk melakukan sesuatu yang tidak dapat Tuah lakukan di tanah seberang.

Antaranya bersilaturrahim dengan saudara mara dan sahabat handai. Dan yang paling penting pastinya mahu meluangkan masa yang banyak bersama keluarga. Maklumlah telah terpisah hampir setahun lamanya. Maka, rindu yang kian menggunung perlu di curahkan sepenuhnya apabila sudah bersua muka.

Cuti ini Tuah mahu tolong ummi buat macam2 kerja rumah, seperti tolong basuh baju, memasak, kemas rumah, pergi kedai, kemaskan kawasan taman bunga dan macam2 benda yang Tuah memang malas mahu lakukan sebelum ini.

Boleh juga mula decor rumah ini. Raya juga sudah tidak lama lagi, boleh mula design balik rumah ini. Yang paling penting ruang tamu dan bilik. Minta2 larat mahu buat semuanya seorang diri kerana tiada orang yang cuti untuk membantu, sudah pula sedang berpuasa sekarang ini. Semangat mahu decor ini sebab Tuah akan beraya di rumah tahun ini, tidak seperti 2 tahun sebelum ini, hehe.

Tuah juga mahu berbual panjang setiap hari dengan semua orang dari siang sampai ke malam sepanjang cuti ini kerana banyak benda yang mahu dikongsi, terutamanya berkaitan masalah hati. Minta2 cukuplah masa untuk luahkan segala masalah nanti. Minta pendapat mengenai diri pastilah dari orang tua yang telah membesarkan dan mendidik kita selama ini.

Masa bersilaturrahim nanti minta2 tiada yang tanya pasal kahwin. Kalau ada memang terkedu juga. Umur sudah meningkat tapi masih tanda2 positif untuk ‘ke sana’. Kalau tanya pasal pelajaran pun terkedu juga. Ada pula yang suruh Tuah diagnose dia nanti, huhu.

Masa cuti ini Tuah ada juga mahu cuba masuk ke salah satu kelas yang abang Tuah ajar di UteM. Tapi, kelas kejuruteraan, tidak tahu subjek apa, kalau boleh dan diizinkanlah. Kalau ada masa terluang Tuah nak baca juga buku2 agama yang abag Tuah bawak dari Mesir tahun lepas. Kalau tiada masa perlulah sediakan masa.

Sebenarnya teringin mandi pantai sebab sudah lama tidak jejakkan kaki di pantai yang letaknya tidak jauh dari rumah, ada dalam 300 meter dari rumah jauhnya. Tapi, sebab sedang berpuasa maka boleh main pasir sahajalah nanti, huhu. Balik raya nanti wajib mandi pantai.

Petang2 boleh main bola padang dengan kawan2. Rindu gila mahu main bola padang, sebab di Bandung tiada peluang, hanya futsal sahaja. Tetapi perlu dihadkan, kerana sedang berpuasa, jangan sampai perlu berbuka awal sudahlah.

Akhir kata, memang banyak benda atau perancangan yang mahu dilakukan pada cuti kali ini tetapi, hanya Allah yang boleh realisasikan. Semoga diberi kekuatan dan keberkatan masa untuk menghadapi hari2 yang mendatang dan melaksanakan apa yang telah dirancang ini, insyaAllah.

Wallahualam.

Sincerely by,
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

No comments:

Post a Comment

Write a great comment, not the good one, thanks!