Sunday, December 20, 2009

Dajjal Yang Majjal

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Dari Abi Umamah Al-Bahiliy, beliau berkata: "Rasululah s.a.w telah berkhutbah di hadapan kami. Dalam khutbahnya itu Baginda banyak menyentuh masalah Dajjal. Baginda telah bersabda: "Sesungguhnya tidak ada fitnah (kerosakan) di muka bumi yang paling hebat selain daripada fitnah yang dibawa oleh Dajjal. Setiap Nabi yang diutus oleh Allah SWT ada mengingatkan kaumnya tentang Dajjal. Aku adalah nabi yang terakhir sedangkan kamu adalah umat yang terakhir. Dajjal itu tidak mustahil datang pada generasi (angkatan) kamu. Seandainya dia datang sedangkan aku masih ada di tengah-tengah kamu, maka aku adalah sebagai pembela bagi setiap mukmin. Kalau dia datang sesudah kematianku, maka setiap orang menjaga dirinya. Dan sebenarnya Allah SWT akan menjaga orang-orang mukmin.

"Dajjal itu akan datang nanti dari satu tempat antara Syam dan Irak. Dan mempengaruhi manusia dengan begitu cepat sekali. Wahai hamba Allah, wahai manusia, tetaplah kamu. Di sini akan saya terangkan kepada kamu ciri-ciri Dajjal, yang belum diterangkan oleh nabi-nabi sebelumku kepada umatnya.

"Pada mulanya nanti Dajjal itu mengaku dirinya sebagai nabi. Ingatlah, tidak ada lagi nabi sesudah aku. Setelah itu nanti dia mengaku sebagai Tuhan. Ingatlah bahawa Tuhan yang benar tidak mungkin kamu lihat sebelum kamu mati. Dajjal itu cacat matanya sedangkan Allah SWT tidak cacat, bahkan tidak sama dengan baharu. Dan juga di antara dua mata Dajjal itu tertulis KAFIR, yang dapat dibaca oleh setiap mukmin yang pandai membaca atau buta huruf.

"Di antara fitnah Dajjal itu juga dia membawa syurga dan neraka. Nerakanya itu sebenarnya syurganya sedangkan syurganya itu neraka, yakni panas. Sesiapa di antara kamu yang disiksanya dengan nerakanya, hendaklah dia meminta pertolongan kepada Allah dan hendaklah dia membaca pangkal surah Al-Kahfi, maka nerakanya itu akan sejuk sebagaimana api yang membakar Nabi Ibrahim itu menjadi sejuk.

"Di antara tipu dayanya itu juga dia berkata kepada orang Arab: "Seandainya aku sanggup menghidupkan ayah atau ibumu yang sudah lama meninggal dunia itu, apakah engkau mengaku aku sebagai Tuhanmu?" Orang Arab itu akan berkata: "Tentu." Maka syaitan pun datang menyamar seperti ayah atau ibunya. Rupanya sama, sifat-sifatnya sama dan suaranya pun sama. Ibu bapanya berkata kepadanya: "Wahai anakku, ikutilah dia, sesungguhnya dialah Tuhanmu."

"Di antara tipu dayanya juga dia tipu seseorang, yakni dia bunuh dan dia belah dua. Setelah itu dia katakan kepada orang ramai: "Lihatlah apa yang akan kulakukan terhadap hambaku ini, sekarang akan kuhidupkan dia semula. Dengan izin Allah orang mati tadi hidup semula. Kemudian Laknatullah Alaih itu bertanya: "Siapa Tuhanmu?" Orang yang dia bunuh itu, yang kebetulan orang beriman, menjawab: "Tuhanku adalah Allah, sedangkan engkau adalah musuh Allah."
Orang itu bererti lulus dalam ujian Allah dan dia termasuk orang yang paling tinggi darjatnya di syurga."

Kata Rasulullah s.a.w lagi: "Di antara tipu dayanya juga dia suruh langit supaya menurunkan hujan tiba-tiba hujan pun turun. Dia suruh bumi supaya mengeluarkan tumbuh-tumbuhannya tiba-tiba tumbuh. Dan termasuk ujian yang paling berat bagi manusia, Dajjal itu datang ke perkampungan orang-orang baik dan mereka tidak me-ngakunya sebagai Tuhan, maka disebabkan yang demikian itu tanam-tanaman dan ternakan mereka tidak menjadi.

"Dajjal itu datang ke tempat orang-orang yang percaya kepadanya dan penduduk kampung itu mengakunya sebagai Tuhan. Disebabkan yang demikian hujan turun di tempat mereka dan tanam-tanaman mereka pun menjadi.

"Tidak ada kampung atau daerah di dunia ini yang tidak didatangi Dajjal kecuali Makkah dan Madinah. Kedua-dua kota itu tidak dapat ditembusi oleh Dajjal kerana dikawal oleh Malaikat. Dia hanya berani menginjak pinggiran Makkah dan Madinah. Namun demikian ketika Dajjal datang ke pergunungan di luar kota Madinah, kota Madinah bergoncang seperti gempa bumi. Ketika itu orang-orang munafik kepanasan seperti cacing dan tidak tahan lagi tinggal di Madinah. Mereka keluar dan pergi bergabung dengan orang-orang yang sudah menjadi pengikut Dajjal. Inilah yang dikatakan hari pembersihan kota Madinah.

Dalam hadis yang lain, "di antara fitnah atau tipu daya yang dibawanya itu, Dajjal itu lalu di satu tempat kemudian mereka mendustakannya (tidak beriman kepadanya), maka disebabkan yang demikian itu tanam-tanaman mereka tidak menjadi dan hujan pun tidak turun di daerah mereka. Kemudian dia lalu di satu tempat mengajak mereka supaya beriman kepadanya. Mereka pun beriman kepadanya. Maka disebabkan yang demikian itu Dajjal menyuruh langit supaya menurunkan hujannya dan menyuruh bumi supaya menumbuhkan tumbuh-tumbuhannya. Maka mereka mudah mendapatkan air dan tanam-tanaman mereka subur."

Dari Anas bin Malik, katanya Rasulullah s.a.w bersabda: "Menjelang turunnya Dajjal ada tahun-tahun tipu daya, iaitu tahun orang-orang pendusta dipercayai orang dan orang jujur tidak dipercayai. Orang yang tidak amanah dipercayai dan orang amanah tidak dipercayai."

Dari Jabir bin Abdullah, katanya Rasulullah s.a.w ada bersabda: "Bumi yang paling baik adalah Madinah. Pada waktu datangnya Dajjal nanti ia dikawal oleh malaikat. Dajjal tidak sanggup memasuki Madinah. Pada waktu datangnya Dajjal (di luar Madinah), kota Madinah bergegar tiga kali. Orang-orang munafik yang ada di Madinah (lelaki atau perempuan) bagaikan cacing kepanasan kemudian mereka keluar meninggalkan Madinah. Kaum wanita adalah yang paling banyak lari ketika itu.

Itulah yang dikatakan hari pembersihan. Madinah membersihkan kotorannya seperti tukang besi membersihkan karat-karat besi."

Diriwayatkan oleh Ahmad, hadis yang diterima dari Aisyah r.a. mengatakan: "Pernah satu hari Rasulullah s.a.w masuk ke rumahku ketika aku sedang menangis. Melihat saya menangis beliau bertanya: "Mengapa menangis?" Saya menjawab: "Ya Rasulullah, engkau telah menceritakan Dajjal, maka saya takut mendengarnya. "
Rasulullah s.a.w berkata: "Seandainya Dajjal datang pada waktu aku masih hidup, maka aku akan menjaga kamu dari gangguannya. Kalau dia datang setelah kematianku, maka Tuhan kamu tidak buta dan cacat."

Dari Jabir bin Abdullah, katanya Rasulullah s.a.w bersabda: "Dajjal muncul pada waktu orang tidak berpegang kepada agama dan jahil tentang agama. Pada zaman Dajjal ada empat puluh hari, yang mana satu hari terasa bagaikan setahun, ada satu hari yang terasa bagaikan sebulan, ada satu hari yang terasa satu minggu, kemudian hari-hari berikutnya seperti hari biasa."

Ada yang bertanya: "Ya Rasulullah, tentang hari yang terasa satu tahun itu, apakah boleh kami solat lima waktu juga?" Rasulullah s.a.w menjawab: "Ukurlah berapa jarak solat yang lima waktu itu."
Menurut riwayat Dajjal itu nanti akan berkata: "Akulah Tuhan sekalian alam, dan matahari ini berjalan dengan izinku. Apakah kamu bermaksud menahannya?" Katanya sambil ditahannya matahari itu, sehingga satu hari lamanya menjadi satu minggu atau satu bulan.

Setelah dia tunjukkan kehebatannya menahan matahari itu, dia berkata kepada manusia: "Sekarang apakah kamu ingin supaya matahari itu berjalan?" Mereka semua menjawab: "Ya, kami ingin." Maka dia tunjukkan lagi kehebatannya dengan menjadikan satu hari begitu cepat berjalan.

Menurut riwayat Muslim, Rasulullah s.a.w bersabda: "Akan keluarlah Dajjal kepada umatku dan dia akan hidup di tengah-tengah mereka selama empat puluh. Saya sendiri pun tidak pasti apakah empat puluh hari, empat puluh bulan atau empat puluh tahun. Kemudian Allah SWT mengutus Isa bin Maryam yang rupanya seolah-olah Urwah bin Mas'ud dan kemudian membunuh Dajjal itu."

Dan menurut ceritanya setelah munculnya Dajjal hampir semua penduduk dunia menjadi kafir, yakni beriman kepada Dajjal. Menurut ceritanya orang yang tetap dalam iman hanya tinggal 12,000 lelaki dan 7,000 kaum wanita.

~ada yang mengaitkan kedatangan dajjal dengan gerakan Freemason~


p/s:
1) ambil dari dari e-mel
2) salam maal hijrah 1431 Hijriah
3) nak potong rambut sempena awal muharram, botak atau pendek?
4) apa azam tahun baru anda?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

6 comments:

 1. Salam,
  jangan lupa puasa dan bersedekah pada 10 muharam. Jangan lupa buat makan besar pada malam sepuluh muharam, yakni makanan yang istimewa sekali dan makan bersama jemaah (kalau dengan keluargalah yang paling baik). semua binatang puasa pada hari tersebut. klau pergi zoo hari tu try hulur tangan kat harimau pasti selamat, insyaAllah. sorry out of topic sikit...
  Pasal dajal ni terlalu banyak spekulasi. freemasonary adalah yg terkemuka sekali. Tapi apa yang lebih penting ialah persediaan menghadapinya. antara tarikan dan bujukan dajal ialah ulama2, para hafiz, wanita2 cantik, lagu yg mengasyikkan (ni yang aku suak ni..)dan magic trick. org dirantai ditiang masjid pun akan lepas dari rantaian dan pergi kepada dajal. cari paling baik ialah melibatkan diri dengan dakwah cara sunnah. ingat sebelum ancaman dajal datang, akan datang ancaman perang saudara antara org islam diikuti perang dengan orang kafir (armagedon?)
  Dulu allahyarham sheikh salem ada cakap kat kiteorang karkun2 kuittho bahawa dia takkan sempat jumpa dajal tapi kitaorang insyaalah sempat. seram bila mengenangkan cakap dia. dia suruh jaga amal infradi dan dakwah infradi.
  tadi baru balik khuruj 3h. ada beberapa karkun baru sibuk tanya2 pasal dajal. aku kate, bila dajal nak keluar dan macam mana rupanyer tak penting. apa yang penting kerjasama...eh bukan apa yang penting persediaan menghadapi dajal. so selamat buat persediaan.
  p/s- masa kat route tadi sebelum tangguh ada ceramah agama. ustaz tu kata nisbah lelaki dan wanita 1:14. Jadi dia nasihatkan para ibu supaya nasihat anak2 perempuan supaya menerima poligami demi kesejahteraan masyarakat dan mengelakkan gejala sosial(khususnyer zina). apa komen *F.Y*

  ReplyDelete
 2. err... betul ke kat komen atas ni ada mintak komen *F.Y*, tu merujuk kat daku kah? tetibe rasa cam delusion of reference...huhu

  ReplyDelete
 3. salam,
  Ed, mana dtg cite2 n fakta2 ni? (klu fakta lah)
  mmg kena sedia walau bila masa..
  mungkin dajjal akan muncul lama lagi tp iblis sudah beribu tahun wujud dan telah berjaya menyesatkan bnyk bani Adam...

  F.Y, apsal nk delusion plak ni?
  apa komen anda?
  apa kata wanita lain?

  ReplyDelete
 4. Salam, tuah yang last sekali bawah riwayat muslim tu, yg ckp psl bilangan org beriman yang tinggal tu tmasuk bwh hadith muslim tu ke x?
  'menurut ceritanya' tu menurut cerita mana?

  em, komen FY, nak komen pasal apa? panjang sangat tuh.
  nk komen pasal freemason ke, pasal karkun ke, pasal poligami? haha

  org kata la ni banyak sangat tanda2 akhir zaman. pokok tumbuh kat tengah padang pasir yg tandus contohnya...sangat x bersedia menghadapi-__-
  semoga Allah mengasihani kami para hamba2Nya..

  psl karkun,xyah komen la kot.teruskanlah dakwah antum~

  psl poligami..erk.
  secara teorinya, xsalah pun, sbb poligami ni mmg ubat. cuma manusia je yg suke salahguna n kaum wanita rasakan poligami seakan racun bukan madu hohhoh
  secara praktikalnya, tak boleh nk cakap sbb belum mhadapinya. kawin pn blum kot.hahahh

  sekian komen F.Y

  ReplyDelete
 5. salam,
  yg menurut cerita tu alhadis, dari sahih muslim

  ReplyDelete
 6. fakta2 diperoleh dari ustaz hasbullah dalam satu ceramah di tangga batu (Kuliah tasauf). Abg dapat masa keluar 3 hari minggu lepas.
  *F.Y*, nak tahu juga apa pendapat org pompuan pasal tabligh dan karkun ni. ada tak calon-calon bakal2 karkunah yang kenal. kalau ada sesiapa berminat, kerja tabligh ni bukan org lelaki je, jemaah wanita pun ade. untuk makluman para pembaca karkun/karkunah adalah dari perkataan parsi bermaksud pekerja. dari segi istilahnyer dalam komen ini ialah pekerja agama. tapi payah nak sebut guna bm, so guna istilah bahasa orang.

  ReplyDelete

Write a great comment, not the good one, thanks!