Tuesday, August 11, 2009

Rumah Baru

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Lebih kurang seminggu sebelum final exam rasanya semua student kat Bale Padjajaran 2, 3, 4 dah diberi notice kena keluar sebelum 30 Julai. Tapi, masa tu tak terfikir pula masa tu yang kami masih di Bandung pada tarikh tersebut. Maka, ramai yang tidak bersedia dengan perkara tersebut.

Ada juga student yang masih tidak mencari lagi rumah sewa untuk didiami next sem, contohnya Tuah dan housemate-want-to-be beliau. Even semua budak lain dah tahu nak tinggal mana next sem tetapi Tuah dan temannya itu tidak kalut melakukan pencarian.

Sebelum memulakan proses survey rumah, Tuah dan teman beliau telah berbincang dan bersepakat mencari rumah yang mempunyai 7 cir2 berikut:
1-ada 2 atau 3 bilik untuk 2 orang
2-ada dapur yang selesa untuk memasak
3-dekat dengan fakulti
4-mampu untuk dipasang internet
5-harga tidak mencekik darah
6-lawa luar dan dalam
7-berjiran atau berhampiran dengan rumah student Malaysia yang lain (additional)

Nak dijadikan cerita, lepas dibantu oleh seorang teman, Tuah dan teman beliau akhirnya berjumpa dan meng'confirm'kan terus untuk menyewa rumah tersebut. Rumah yang letaknya berdekatan dengan fakulti kedoktoran yang hanya memakan masa 5 minit perjalanan sahaja. Jangan jelous ye orang Ciladas, Alpina, Sukawening dan Cikuda, apatah lagi Maulana, haha.

Rumah tersebut yang terdiri dari 2 buah bilik sebesar bale dan 2 buah kamar mandi yang amat selesa saiznya, ruang dapur yang akan dijadikan 'medan pertempuran' chef Tuah menguji kehebatan memasak beliau sepanjang tinggal di situ, dan ruang tamu yang besar berserta laman rumah yang luas yang mana jika dilihat dari luar rumah menyerlahkan lagi keindahan rumah yang tersergam indah di desa Hegarmanah tersebut.

Namun, ramai yang tidak mengetahui bahawa kawasan tersebut dipanggil Gentramanah. Rumah Tuah tersebut juga telah diberi nama Gang Titra oleh pemilik rumah tersebut, memang style lah rumah tu.

Nak cerita panjang pasal rumah tu pun macam tak cukup hanya pada satu post. Moral of the story, janganlah kita terburu2 dalam membuat keputusan kerana akibat daripada keputusan tersebut akan berbalik pada kita jua akhirnya.

Macam nak pilih rumah ni Tuah dah berbincang habis2an dengan teman beliau itu dan tidak begitu terdesak mahu mencari rumah yang akhirnya membuahkan hasil iaitu rumah yang terbaik setakat ini seperti diakui oleh teman yang lain, haha.

Akhir kata, jemput2lah datang ke rumah Tuah nanti. Nikmatilah gambar2 rumah Tuah yang sempat diambil malam sebelum balik ke Malaysia. Ni adalah rupa rumah ni masa kami baru dapat. So, tunggu lepas balik dari Malaysia baru rumah ini akan dihias secantik mungkin, hehe.
~dari luar pagar~

~rumahku bukan syurgaku~

~dari luar rumah~

~surau?~

~meja makan @ meja study~

~bilik tidur~

~ruang tamu~

~dapur~

Wallahualam.

*******

Pepatah Tuah: Biar lambat asalkan cepat, logiklah kan?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

No comments:

Post a Comment

Write a great comment, not the good one, thanks!