Sunday, August 23, 2009

Kisah Hari Semalam

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Sebelum fly ke Indonesia dulu semua orang kata Tuah badan dah naik, dah berisi atau ringkasnya dah gemuk. Masa baru sampai Malaysia dari Indonesia awal Ogos lepas semua orang kata Tuah dah kurus, sangat2 kurus. Semua macam pelik dan siap ada yang tanya "susah sangat ke belajar medic sampai kurus sangat ni?" Apa komen Tuah? Beliau hanya tersenyum dan mengiakan sahaja telahan dan tekaan orang.

Honestly, Tuah tidak tahu nak jawab apa. Sebabnya, pada beliau dietnya sebelum dan selepas ke Indonesia sama sahaja. Yang berbeza mungkin kadar bersukan dan tidur seharian. Kalau pasal exercise memang agak kurang sebelum fly dulu, kurang sikit sahaja. Contohnya, kalau dulu kurang keluar rumah jogging atau main bola, tapi di Indonesia Tuah rajin main pingpong dan jogging sikit, sikit sahaja.

Kalau bab tidur, memang Tuah kurang tidur sejak tiba di Indonesia. Kalau di Malaysia sebelum fly dulu tiada aktiviti lain selain tidur untuk mengisi masa lapang, maklumlah penganggur. Tapi, di Indonesia Tuah rajin tidur lewat kerana banyak sebab. Antaranya study (hehe, yeke?), online ke seluruh dunia, dan lepak2 dan borak2 dengan kawan2.

Kalau nak diikutkan sekarang ni Tuah kata beliau sudah berisi banyak. Maklumlah dah 3 minggu tanpa aktiviti yang merangsang penggunaan karbohidrat yang banyak. Malah cuma aktiviti menambah lemak di dalam badan bukan sahaja seperti biasa tetapi bertambah banyak, kuantiti dan kualiti.

So, sempena bermulanya bulan puasa ini Tuah cuba untuk meng'control' kembali diet dan gaya hidup beliau sebagai persediaan untuk menyediakan diri dari segi fizikal, mental dan rohani untuk meneruskan perjuangan di tahun kedua di Fakultas Kedokteran bermula seminggu lagi. Moga2 beliau berjaya.

Tadi masa nak solat tarawikh baru tahu yang adik bongsu Tuah tidak tahu solat tarawikh, cuma suka ke masjid untuk berjumpa kawan2. Tuah dengan semangat yang tinggi cuba sedaya upaya untuk ajar segalanya pada adik beliau yang baru darjah 2 itu. Bemula dari niat solat tarawikh sehingga selawat yang berselang seli dengan setiap solat tarawikh. Alhamdulillah, adik beliau itu juga dengan rela hati untuk belajar semuanya dalam 10 minit sahaja!

Dan sebagai budak berumur 8 tahun, banyak soalan yang dikemukan adik Tuah itu. Antara soalan yang paling susah beliau bertanya ialah kenapa orang nak sembahyang dengan khusyuk, why even bother to solat sunat sebab tak wajib kan? Pening juga nak cari jawapan terbaik untuk adik beliau itu.

Beliau dengan berhati2 menjawab bahawa solat dengan khusyuk itu dengan niat untuk mendapatkan nikmat ibadah itu sendiri. Begitu juga solat sunat. Semua ibadah sunat gunanya untuk menampung kekurangan ibadah2 fardhu. Selepas tamat kelas segera itu mereka pun sama2 solat isyak dan tarawikh berjemaah.

Esok, Tuah nak mula buat kek untuk di bawa ke Indonesia nanti. Yang lepas dulu Tuah ada bawak juga, banyak pula itu. Tapi, kali ini Tuah kurangkan sedikit. Tadi, ada belajar buat coslow (tidak tahu macam mana nak eja!). Memang susah tapi hasilnya berbaloi, memang sangat sedap. Niat asalnya nak hilangkan rindu tidak dapat makan coslow kat KFC di Indinesia sebab mereka tiada benda tu. So, Tuah nak belajar buat makanan favourite beliau itu untuk Tuah makan apabila mengidam nak makan benda itu nanti.

Dah letih pulak ni taip banyak2. Masalahnya banyak mengarut daripada perkara2 berfaedah yang Tuah type. Sebenarnya kali ini beliau nak post pasal hartal. Apa benda tu? Ha, nanti baca next post! Ok? Adios.
~tengah belajar macama mana nak settlekan benda alah ni!~

*******

Pepatah Tuah: Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

1 comment:

Write a great comment, not the good one, thanks!