Thursday, April 9, 2009

Wanita oh perempuan...

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

"Aku memang pecinta wanita, tapi ku bukan buaya, sebab aku manusia, kalau buaya
pecinta betina
"

Begitulah lirik lagu pecinta wanita yang telah diubah suai mengikut masa dan keadaan. Tapi, maksud lirik tu ada dua, kalau anda fahamlah. Tak faham takpe mungkin,

"memang tak tercapai akalmu"

Sebagai wanita anda memang istimewa. Terutamanya dalam Islam. Untuk para jejaka, wanita tu sebagai pedoman mahupun,

"wanita hiasan dunia, seindah hiasan adalah wanita solehah, yang akan
membahagiakan syurga di dalam rumah tangga"

Wahai wanita, berbanggalah dengan diri anda sendiri. Tidak perlu menjadi orang lain, mahupun makhluk lain contohnya bidadari. You are more than that. Kalau nak cerita memang,

"more than words"

Bahawasanya, Allah S.W.T berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantika n seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada."

Wanita terutamanya Melayu memang sangat special. Sehingga satu jin ni mengaku kat Tuah. Temubual ni berlaku di tandas asrama perempuan sebuah sekolah di Melaka. Tuah mewawancara jin ni sebab pelik melihat mengapa ramai perempuan Melayu je yang selalu kena rasuk. So, Tuah tanya,

"Mengapa kau rasuk pelajar sekolah di sini hah? Jawap! Kenapa gadis Melayu jadi sasaran
kau wahai jin?"

Dengan menarik nafas panjang, si jin ni pun menjawab,

"Siapa bilang gadis Melayu tak menawan tak Menarik Hati, Tiada Memikat"
"Kalaulah memang tak mungkin aku tertarik, kalaulah sungguh tak mungkin aku

MERASUK, aduhai..."


Jawab jin tu ringkas, lantas Tuah pun mati akal dan terus meninggalkan tandas tersebut. Macam mana Tuah boleh ada kat tandas tu dan di mana exactly sekolah tu akan dirahsiakan untuk kesejahteraan umum. Hehe.

So, apa komen anda? Anda memang special wahai wanita. Tuah dah malas nak cerita pasal ni kat wanita2 di luar sana, cuma nasihat Tuah jaga diri baik2 dan kalau ada masa jom tengok wayang or makan sesama, call je comfirm Tuah on, hehe.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

3 comments:

 1. waaaa...tuah
  bezla entry nih
  ske bace blog kamu
  keep up de gud work!!

  ReplyDelete
 2. salam
  yeke best...
  yg lain lg best..
  chewah.
  tp, ni sapa ek?

  ReplyDelete
 3. suruh pmpuan jaga diri elok2...pastu bleh ckp psl g kn n tgk wayang kan....hahaha..
  so nk suro pmpuan jage diri dr anda la kan? haha..

  xpe2. tu hang tuah buat lawak je kan...hoho

  ReplyDelete

Write a great comment, not the good one, thanks!