Wednesday, April 22, 2009

Tangan

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

Apabila bersalam dengan rakan atau sesiapa sahaja, korang akan temui pelbagai gaya bersalam dan apabila korang amati lebih lanjut, pelbagai keadaan tapak tangan, ada yang sejuk, ada yang hangat ada yang kering, ada yang lembab dan ada juga yang basah. Apa hikmahnya Allah menjadikan tapak tangan manusia sebegitu rupa? Ha, ini yang Tuah nak cerita ni.

Pada kira-kira lebih 237.5 tahun lalu, arwah guru Tuah, Adi Putra yang ajar silat kat Tuah dan lima bersaudara tu mengajarkan satu perkara iaitu berkenaan tapak tangan kering, basah atau lembab. Allah menjadikannya sedemikian sebagai satu simptom untuk mengenali sesuatu keadaan penyakit pada penghidapnya. Kalau tapak tangan kering dan hangat ia menggambarkan orang yang sihat dan sebaliknya orang yang tapak tangannya lembab atau basah adalah orang yang kurang sihat.

Begitulah Maha Bijaksananya Allah. Melalui kaedah ini, seseorang rakan mudah mengenali sahabat atau saudara mereka sama ada mereka ini benar-benar sihat atau kurang sihat. Seterusnya dapatlah dinasihatkan orang ini langkah seterusnya agar keadaan kesihatan mereka akan kembali pulih.

Masa dekat2 nak fly dulu, Tuah tengok TV3, satu program kesihatan bersama seorang doktor pakar. Doktor pakar tersebut menyediakan satu rawatan mengatasi masalah tersebut dengan kos rawatan sebanyak RM9000 sahaja iaitu dengan membuang bahagian tertentu di tapak tangan mereka agar masalah ini dapat diatasi. Begitulah ilmu doktor. Banyak yang mereka tahu namun banyak lagi ilmu yang mereka tidak tahu. Sebenarnya rawatan doktor ini adalah satu rawatan untuk mencacatkan tapak tangan pesakit kerana sebenarnya tapak tangan orang ini tidak mengalami sebarang masalah. Ia sekadar menggambarkan situasi kesihatan orang ini sahaja. Bila ia kembali pulih, tapak tangan ini akan insya-Allah kembali kering dan begitulah sebaliknya.

Ada seorang 'kawan' perempuan Tuah ceritakan pengalaman dia. Dia ceritakan yang beberapa tahun lalu, tapak tangan mereka basah dan sentiasa nampak air pada tapak tangan mereka dan kini tapak tangan mereka sudah kering. Dia kata lagi yang dahulu 'beliau' sangat gemuk dan kini sudah cantik slim. Dia cerita dahulu dia suka makan junk food tapi sekarang dah berhenti dah. Begitulah tapak tangan sememangnya boleh kering dan boleh basah. Mengapa bahagian tertentu tapak tangan perlu dibedah dan dibuang?


Keadaan tapak tangan yang basah/lembab memberitahu pemiliknya yang jantung dan atau paru-paru mereka sedang mengalami masalah. Berusahalah untuk memulihkan situasi ini. Memadailah sekadar saya ingin memberitahu di sini agar janganlah suka makan junk food, fast foot, seafoot, siput, semut (dah melalut dah Tuah ni), mandi malam, minum air batu, air tanah, air pasir, air simen (melalut lagik), dan lain2 yang sewaktu dengannya, ok?

*******

Pepatah Tuah: Tiada rotan, pelempang berguna juga

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

2 comments:

 1. salam ziarah..haha dah bleh komen..weh..hari2 buat entry..bnyak masa lebih ni :p

  ReplyDelete
 2. salam,
  copy paste je,
  bkn tiap hari,
  ada masa aku buat post banyk2,
  tp post tu aq schedulekan setiap hari,
  trick namanya...haha

  ReplyDelete

Write a great comment, not the good one, thanks!