Tuesday, April 28, 2009

Apa Sebab Ente Buat Medic Ni, Fadil?

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu,

"Apa sebab ente buat medic ni, Fadil?", tanya sepupu Tuah masa dekat2 nak fly ke Indon dulu.
Tuah jawab pendek, "itu je yang ana mampu buat. Nak buat bisnes atau undang2 tak laratlah. Ente bolehlah."

Mamat tu pun terima dengan redha je jawapan Tuah tu. Itu merupakan jawapan ikhlas daripada Tuah. Nak buat macam mana, dah memang tu je yang Tuah larat. Dapat juga tawaran buat electric mechatronic engineering kat UMPerlis dan UniSel selain tawaran medic kat UnPad ni. Tapi, punyalah Tuah tak minat sampai tak buka langsung surat tawaran tu. Abah dan abang Tuah pun pelik. At the first place, siapa yang suruh mintak dulu, kan? Bisnes or account memang tak minat, tapi berniaga minatlah. Insyaallah Tuah bakal usahawan in the future.

However, itu cerita lama. Bila dah sampai kat sini, persoalan tu timbul balik. Bukan dari orang lain, tapi dari Tuah sendiri. Terutamanya bila terasa tensen nak kena belajar banyak2 masa dekat2 nak exam. Sekali lagi salah sendiri study last minute, favourite time untuk study dari dulu lagi, huhu. But, jawapan lama tu macam dah tak sesuai nak di'apply' masa ini. Sebab, Tuah larat ke nak belajar banyak2 ni. So, Tuah cari solution kepada jawapan dan masalah ketidaklaratan Tuah ini. Alhamdulillah, jumpa jugak akhirnya, baru2 ni. Thank you, Allah.

Sabtu lepas ada usrah group Qayyum tapi Tuah join je, di Ibnu Sina lepas maghrib. Tuah pun tak pasti apa tarbiyahnya tapi salah satu isi yang Tuah dapat tangkap ialah redha Allah yang sebenarnya perlu kita cari. Masuk syurga pun bukan sebab pahala kita lebih berat timbangannya dari dosa tapi sebab Allah redha pada kita. So, apa2 pun yang kita buat masa hidup ni tak lain tak bukan hanya untuk mendapat redha-Nya semata2. Termasuklah study medicine ni. Walau apa pun reason Tuah ambil medic ni mesti tujuan asalnya nak dapat redha Allah.

Kalau ditanya temen2 sekalin, kenapa ambil medic, mesti jawapan yang sama je diberi, samada nak tolong orang, nak kaya, mak suruh, suka biology masa form 4 dulu, or sebab2 lain yang kelihatan duniawi. Tapi, kalau diteliti mesti semua jawapan tu dapat dikaitkan atau diakhiri dengan sebab nak dapat redha-Nya. Macam jawapan nak tolong orang, confirmlah tolong orang tu sebab Allah suruh. Apabila buat sesuatu yang disuruh atau digalakkan-Nya maka mesti untuk dapat redha-Nya, kan?

Kalau jawapan nak kaya dan duit banyak pun tak salah. Bila dah kaya, lebih senang nak bantu agama Allah, duit tu boleh diinfak fisabilillah. Waakhirnya untuk dapat redha-Nya. Kalau jawapan sebab mak suruh lagi clear. Bila buat sesuatu yang mak suka insyaallah dia redha pada apa yang kita buat. Maka redha Allah ada pada redha ibu bapa. So, otomatiknya kita dapat redha Allah. Yang sebab suka biology dulu pun bagus. Bila suka study terutamanya berkaitan alam maka ia akan buat kita memikirkan keindahan dan keajaiban ciptaan Allah. Maka, kita akan lebih dekat kepada-Nya kerana lebih mengenali-Nya. Jawapan yang lain2 pun kalau nak dikaitkan untuk dapat redha Allah pun boleh.

Cuba try dengan jawapan masing2. Walau apa pun kita buat, yang penting benda baik mesti tiada tujuan selain untuk mendapat keredhaan Allah s.w.t. Makanya, jangan buat benda yang tak baik, ok? So, dapat tak jawapan kepada persoalan pertama dan kedua Tuah tadi. Jawapan untuk yang pertama tak lain tak bukan sebab nak dapatkan redha Allah. Jawapan untuk yang kedua, bila untuk dapat redha Allah memang berat, tapi asal tujuannya itu mesti cuba sehingga larat dilakukan even kita rasa sangat2 tak larat. Get it?

bakal2 doktor? veteriner je kot!:
atiqah, solehah, hilmi, Tuah

Akhir kata, sorry sebab post ni panjang sangat sebab Tuah dah lama tak post benda ni yang dah lama disimpan as draft, hehe. Busy study rasanya. Semoga kita semua berada dalam kerahmatan dan keredhaan Allah setiap masa, amin.

*******

Pepatah Tuah: Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut kena balun, huhu

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuhu.

2 comments:

  1. rilex abg tuah, hidup kalau tak mencabar tak bez...=)

    ReplyDelete

Write a great comment, not the good one, thanks!