Saturday, February 7, 2009

After Exam a.k.a. Masa Cuti

Assalamualaikum warahatullahi wabarakatuh,

Pertama sekali di sini Tuah nak memanjatkan kesyukuran ke hadrat Allah azzawajalla di atas limpah kurnia dan inayah-Nya dapatlah Tuah menjawab exam final sem 1 yang lepas dengan jayanya (rasanya dengan jayanya). Dipendekkan cerita, maksudnya sekarang dah cutilah, hahaha. Sebab, setiap habis exam especially final exam mesi cuti panjang.Tapi, malangnya bagi student UNPAD 1st year batch 2008 dan mungkin batch yang lain pun sama agaknya, hanya bercuti seminggu je, sebab fakulti kedekut cuti. Orang dah penat memerah otak sebulan penuh ni bagi la cuti sebulan penuh or 2 bulan terus. Adoiyai!

So, disebabkan cuti pendek je, maka Tuah ambil keputusan untuk tidak pulang ke Malaysia, even miss Malaysia so much, especially masakan Umi. Tapi, ramai gak sudent 1st year yang pulang. Sampai tinggal 15 orang je daripada 105 orang overall yang menetapkan keteguhan di dada untuk stay je sepanjang cuti seminggu ni.

Cite pasal exam lepas memang tension. Even dah study mpi thp 'gila2' pun masih tak boleh jawab. Memang tak susah, sebab kalau susah masih boleh jawab lagi. Ini dah sampai tahap tak bleh jawab dah. Tapi tak semua paper yang macam, cuma FBS3 je rasanya. Yang lain ok je, hehe. FBS3 tu memang rasa macam soalan untuk doktor yang dah grad baru boleh jawab, gila ke apa? Exm CRP cuma letih menunggu giliran kena panggil jawab exam je, tapi boleh confirm A. FBS4 and Compre FBS3&4 pun easy sebab banyak keluar soalan pastyear. Compre FBS1&2 boleh tahan susah gak sebab banyak dah lupa sebab dah lebih 2 bulan tinggalkan. Exam SOOCA dapat kes HDN, dah prepare habis dah, tapi masa exam tak boleh buat plak. Tak macam exam OSCE, memang senang. Dalam 7 rooms, 2 rooms je yang tak confirm pass, yang lain bleh kata fullmark jugaklah. But, overall rasany ok la untuk 1st sem ni, hihi.

Itu semua cerita pasal exam, ni pulak cerita pasal lepas exam a.k.a masa cuti. Bosannya memang tahap melampau. Mula dirasai pada hari ke-5 cuti sebab dah takde benda nak buat dah. Sebelum cuti ada terfikir nak try khatam Al-Quran, nak habiskan novel Inggeris and Indonesia lah, nak tengok semua movie yang belum tegoklah, or nak pegi jalan2 seluruh Bandung or ke Jakarta.

However, bila dah cuti ni suma benda tak jadi.Baca Al-Quran tak sampai half pun, novel Inggeris langsung tak sentuh, dah lah tak jalan ke Jakarta, Bandung pun cuma pergi ke tempat yang dah selalu pergi je. Tapi, novel Indonesia memang Tuah baca, ada 7 semuanya, semuanya karya Habiburrahman El-Shirazy except Fenomena Ayat2 Cinta karya adik dia, Anif Sirsaeba El-Shirazy. Antara novel Indonesia yang dah habis baca termasuk Ayat2 Cinta, Bila Cinta Bertasbih 1-2, Pudarnya Pesona Cleopatra, Dalam Mihrab Cinta, dan Ketika Cinta Berbuah Syurga.

Novel Inggeris bukan taknak baca, just because all colletion in PDF format, and takde laptop plak nak guna, huhu. Yang movie tu memang hampir 10 movie je yang dah ditonton, takde selera lh nk tengok. Tv series pun tak tengok, tunggu ketibaan laptop sendiri je nanti lepas cuti, kirim kat kawan.

Waakhirnya, separuh daripada mission masa cuti telah berjaya dilakukan dengan jayanya, haha. Dan setlah tinggal 2 hari je lagi cuti ni ada pulak assignment baru yang datang dari fakulti. Dahlah cuti pendek, bagi kerja plak masa cuti belum habis. Nak tak nak kena lah buat.

So, sampai sini je post kali ini sebab Tuah nak start buat assignment malam ni(kalau tak ngantuk lagi). Harap2 sebelum start class dah siap, takdelah bertambah beban nak study lagi. Semoga apa yang Tuah type ni dapat jadi saluran untuk kita semua mendapat berkat dan rahmat dari Allah, amin. Akhir kata, adios amigos!

Assalamualaikum waramatullahi wabarakatuh

No comments:

Post a Comment

Write a great comment, not the good one, thanks!